Hlavní obsah

Rusko s vítězstvím spěchá, dokud má zbraně a vojáky

Rusko letos zesiluje tlak na frontě, protože chce dosáhnout vítězství do začátku roku 2026, řekl v neděli na jaltském mítinku pro evropskou bezpečnost náčelník ukrajinské vojenské rozvědky HUR Kyrylo Budanov. Pokud by se mu to nepodařilo, ohrozilo by to jeho šance zůstat po další tři dekády supervelmocí.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters
Článek

Budanov upozornil, že Rusko očekává, že se v půlce příštího roku kvůli negativním dopadům války zhorší v zemi společensko-ekonomická situace. Moskva bude mít stále větší problémy s naplněním stavů vojenských jednotek.

„To jsou jejich výpočty. Rok 2025, přelom roku 2025 a 2026, je pro ně klíčový. Pokud z toho do této doby nevyjdou jako vítězové, pak na asi 30 let ztratí možnost být velmocí,“ řekl Budanov. Upozornil, že v případě neúspěchu bude Rusko jen regionální mocností, což mu nevyhovuje,“ řekl Budanov.

Budanov řekl, že ukrajinský vpád do Kurské oblasti a útoky dronů demoralizovaly Rusy, kteří už nemají pocit, že Rusko je nepřemožitelné. S prvními výbuchy u Moskvy a na území Ruské federace tento mýtus padl. „To je hlavní úspěch všech těchto střel z dálky,“ vysvětlil Budanov. Boje v Kurské oblasti donutily ruské velení, aby tam přesunulo jednotky, což dále zvýšilo potíže Rusů s doplňováním jednotek na frontě.

Rusové si s Ukrajinci vyměnili po 95 zajatcích

Evropa

„Během tohoto období (léto 2025) budou čelit dilematu - buď vyhlásit mobilizaci, nebo nějak snížit intenzitu bojových aktivit akcí, což pro ně může být nakonec kritické,“ řekl šéf ukrajinské vojenské rozvědky podle ukrajinské agentury Interfax.

Už letos zvýšilo 36 ruských regionů jednorázové platby vojákům ochotným uzavřít smlouvu s armádou a jít do války na Ukrajině, uvedl telegramový kanál 7×7 - Gorizontalnaja Rossija, který se soustřeďuje na události mimo Moskvu. Nejméně jedenáct regionů jim platí nejméně milion rublů. Ruský prezident Vladimir Putin proto bude muset opět řešit nepříjemnou otázku, zda vyhlásit mobilizaci, dodal k tomu Institut pro studium války.

Pomoc KLDR má velký vliv na dění na frontě

Náčelník HUR také upozornil na význam dodávek zbraní a munice ze Severní Koreje, protože ta do Ruska dodává více zbraní než ostatní země, citoval ho web Armija Inform: „Jako šéf rozvědky mohu říci, že dodávají balistické rakety, což je pro nás nepříjemné, ale není to velký objem. Kritické jsou pro nás dodávky munice (z KLDR).“ Dodávky dělostřelecké munice měly okamžitý dopad na dění na frontě.

KLDR dodala do června 2024 4,8 milionu dělostřeleckých granátů. Rusko díky těmto dodávkám bylo schopné udržovat na frontě převahu v množství vypálených granátů, a tudíž i iniciativu.

Institut pro studium války upozornil, že ruské ozbrojené síly stále staví na množství zbraní z dob SSSR, což se týká především obrněných vozidel. Je otázka, zda je ruský vojensko-průmyslový komplex schopen vyrábět vojenskou techniku v potřebném množství, aby dokázal nahrazovat ztráty. Pokud by to měl dělat, musela by se rozšířit průmyslová základna. Rozšíření výroby by však vyžadovalo další pracovní síly a Putin už v dubnu řekl, že se s jejich nedostatkem země bude potýkat. Ruský deník Izvestija přitom už loni uvedl s odvoláním na ekonomický institut RAN, že ve výrobě i kvůli válce chybělo v roce 2023 4,8 milionu lidí.

Budanovův tajemník Vadym Skybickyj už v letos v lednu uvedl, že ruská průmyslová základna není schopna vyrábět tolik dělostřelecké munice, aby dokázala udržet tempo palby.

Zrada v ukrajinských řadách. Dva Zelenského důstojníci chtěli spáchat atentát na Budanova

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám