Hlavní obsah

Rusko přiznalo postup ukrajinských jednotek hluboko do Kurské oblasti

Rusko přiznalo postup ukrajinských jednotek hluboko do Kurské oblasti. Ministerstvo obrany v Moskvě v neděli uvedlo, že ruské síly zastavily ukrajinský postup ve třech obcích, které jsou od rusko-ukrajinské hranice vzdáleny vzdušnou čarou asi 30 kilometrů.

Foto: ISW

Ukrajinský postup na ruském území na mapě ISW

Článek

„V průběhu dne byly aktivní činností jednotek skupiny vojsk ‚Sever‘ a dorazivších záloh, jakož i údery armádního letectva a dělostřelectva v oblastech osad Tolpino, Žuravli a Obšij Koloděz zmařeny pokusy nepřátelských mobilních skupin s obrněnou technikou proniknout do hloubky ruského území,“ uvedlo ruské ministerstvo na Telegramu.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko přitom už v sobotu řekl, že ukrajinské síly jsou v Kurské oblasti 30 až 35 kilometrů hluboko na ruském území.

Foto: Profimedia.cz

Následky vzdušného úderu v ruském městě Kursk

Operace v Kurské oblasti: Cíl je destabilizace Ruska, řekl ukrajinský činitel

Válka na Ukrajině

Jednotky ukrajinské armády zahájily překvapivý vpád na ruské území v Kurské oblasti v úterý. Rusko vyhlásilo nouzovou situaci federálního charakteru a uvedlo, že do oblasti přesouvá posily.

Oficiální místa v Kyjevě rozsah postupu ukrajinských jednotek nekomentují. Prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém sobotním večerním videoposelství poprvé připustil, že ukrajinské síly v ruské Kurské oblasti bojují.

Prohlásil, že tato operace je součástí snahy Kyjeva o obnovení spravedlnosti po rozsáhlé invazi na Ukrajinu, kterou Moskva zahájila v únoru 2022. Nejmenovaný ukrajinský činitel agentuře AFP v neděli řekl, že cílem operace, které se účastní „tisíce“ ukrajinských vojáků, je destabilizace Ruska.

Zničený ruský konvoj v Kurské oblasti natočil místní obyvatel. Přišla si pro něj FSB

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám