Hlavní obsah

Rusko pracuje na úpravách jaderné doktríny

Tiskový mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ve čtvrtek prohlásil, že Ruská federace v současné době pracuje na úpravách jaderné doktríny. Informuje o tom ruská vládní agentura TASS. Jaké změny by však měla doznat, Peskov neuvedl. V současnosti však ruská jaderná doktrína počítá s nasazením jaderných zbraní v případě, že je někdo použije jako první, nebo v případě takového útoku konvenčními zbraněmi, který by ohrozil existenci Ruska jako státu.

Foto: Reuters

Ruský test balistické střely (ilustrační foto)

Článek

„Práce na jaderné doktríně probíhají. Diskutujeme o tom, mluví o tom i odborníci,“ prohlásil Peskov. „Není to ale jediný způsob odstrašení,“ dodal mluvčí Kremlu, kterého bez dalších podrobností cituje agentura TASS.

Peskov se tak vyjádřil v souvislosti s probíhajícím summitem NATO ve Washingtonu. Země podle něho plánují připravit společné prohlášení, na které Rusko bude muset přijmout „promyšlená, koordinovaná a účinná protiopatření“.

Mluvčí Kremlu však není jediný Rus, který hovoří o změně jaderné doktríny. Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov už v červnu připustil, že Rusko zvažuje revizi jaderné doktríny. Hovořil o tom i ruský exprezident Dmitrij Medvěděv. Ani jeden z nich však neuvedl, jak konkrétně by se doktrína měla změnit.

Rusko je připravené na jadernou válku, prohlásil Putin

Evropa

V současnosti ruská jaderná doktrína počítá s tím, že Rusko nasadí jaderné zbraně v případě, že je použije někdo jako první. Dále v případě takového útoku konvenčními zbraněmi, jenž by představoval existenční ohrožení pro Rusko.

Summit Severoatlantické aliance začal v úterý 9. července a skončí ve čtvrtek. Spojené státy na něm oznámily, že v roce 2026 plánují v Německu dočasně rozmístit americké střely s dlouhým dosahem, což Moskva okomentovala tím, že na tento americký krok bude muset „vojensky zareagovat“.

Českou republiku na summitu reprezentuje mimo jiné prezident Petr Pavel, který se ve středu sešel se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským. Hovořili o naplnění ukrajinského mírové plánu, situaci na bojišti nebo o české muniční iniciativě. Zmínili však také zahájení přístupových jednání o vstupu Ukrajiny do Evropské unie.

„Děkuji za pomoc při snaze o přiblížení Ukrajiny k NATO a o obnovení spravedlivého míru,“ komentoval jednání na síti X Zelenskyj.

Na summitu se samozřejmě objevil také šéf NATO Jens Stoltenberg, který prohlásil, že „otázkou není, zda Ukrajina vstoupí do NATO, ale kdy se tak stane“, čímž znovu zopakoval odhodlání Aliance Ukrajinu v budoucnosti přijmout jako plnohodnotného člena.

Moskva mluví o revizi ruské jaderné doktríny

Evropa

Související články

Pavel se ve Washingtonu sešel se Zelenským

Český prezident Petr Pavel se ve středu ve Washingtonu na okraj summitu Severoatlantické aliance (NATO) sešel se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem...

Výběr článků

Načítám