Hlavní obsah

Rusko nemůže vyhrát, šokoval zatvrzelý propagandista Kalašnikov

Ruský propagandista a nacionalista vystupující pod jménem Maxim Kalašnikov prohlásil, že Rusko nemůže vyhrát válku na Ukrajině. Podle něho je to naprosto jasné, protože Moskva nemá dostatek vojáků a v současnosti navíc každý mluví o příměří. Připustil navíc, že by válka mohla skončit až na území Ruské federace. S odkazem na část jeho rozhovoru zveřejněném na telegramovém kanále Ukraine 365 o tom informuje server Newsweek.

Foto: Profimedia.cz

Ruský propagandista Maxim Kalašnikov

Článek

„V hloubi duše cítím, že válka by mohla skončit někde v okolí severního Kavkazu. Nemáme dostatek vojáků, na frontu házíme i raněné, kteří se ještě úplně nevyléčili,“ prohlásil ruský propagandista v rozhovoru, čímž tak připustil, že by se válka z ukrajinského území mohla dostat až na to ruské.

„Je to děsivý problém. Je jasné, že v tuto chvíli probíhá boj o zmrazení konfliktu. Je jasné, že Moskva vidí, že nemůže vyhrát. Všichni teď mluví o příměří, že?“ uvedl dále Kalašnikov, kterého cituje Newskweek.

Kalašnikov o nemožnosti ruského vítězství promluvil v době, kdy je fronta na Ukrajině prakticky zmrazena. Ani jedna z válčících stran nijak dramaticky nepostupuje, územní zisky bývají zpravidla měřitelné maximálně na stovky metrů.

Devět ruských vězňů uprchlo z armády. Jsou mezi nimi i vrazi

Válka na Ukrajině

Verze příměří

Ruský nacionalista zmínil, že dnes každý hovoří o příměří. Obě strany ale jeho podmínky vnímají úplně jinak. Ruský vůdce Vladimir Putin chce de facto ukrajinskou kapitulaci a zisk území, které ani neovládá - mír totiž podmiňuje tím, aby Ukrajina stáhla svá vojska ze čtyř okupovaných oblastí, a to Doněcké a Luhanské lidové republiky a Záporožské a Chersonské oblasti. Ani jednu z nich ovšem plně nekontroluje.

To samozřejmě odmítá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který ve svém desetibodovém mírovém plánu mimo jiné jasně říká, že mír obě strany nemohou uzavřít, pokud Rusko nebude respektovat mezinárodní právo, tedy ukrajinskou územní celistvost.

Kritik Kremlu

Kalašnikovovy výroky nejsou ničím novým. Dříve totiž otevřeně kritizoval vedení války na Ukrajině a také vysoké ztráty ruské armády. Na profilové fotografii svého telegramového účtu má navíc Igora Girkina-Strelkova, bývalého ruského vojenského důstojníka, který ruské vedení taktéž hojně kritizoval. Skončil kvůli tomu dokonce ve vězení, za extremismus dostal loni čtyři roky.

Na Girkina také vydal zatykač Mezinárodní trestní soud za jeho účast při sestřelení malajsijského letounu MH17 nad ukrajinskou Doněckou oblastí.

Girkin společně s Kalašnikovem a Pavlem Gubarevem, dřívějším dosazeným ruským šéfem okupované Doněcké oblasti, založili v dubnu 2023 ruský Klub rozhněvaných vlastenců, který hlásal obavy, že Rusko na Ukrajině prohraje, což by mohlo vést k prozápadnímu převratu a ruské občanské válce.

Americký institut pro studium války (ISW) uvedl, že cílem klubu bylo zvýšit tlak na ruského vůdce Vladimira Putina. Na konci července 2023 byl ale klub rozpuštěn, poté co ruské úřady Girkina zadržely.

V Mali zabili šéfa vlivného ruského telegramového kanálu

Svět

Výběr článků

Načítám