Hlavní obsah

Rusko nemá na velkou ofenzivu vojáky ani munici, zní z NATO

Ruská federace v současnosti nemá dostatek munice a vojáků pro zahájení velké ofenzivy na Ukrajině. Kdyby ji podniknout chtěla, musela by si zajistit značné dodávky munice z dalších zemí, uvedl vysoce postavený představitel NATO pro agenturu Reuters. Té dále řekl, že Rusko sice na Ukrajině má malé územní zisky, ale za cenu obrovských ztrát.

Foto: Profimedia.cz

Tank ukrajinské armády ve směru na Bachmut

Článek

„Aby Rusko mohlo udržet významné útočné operace, muselo by podle našeho (NATO) názoru zajistit významné dodávky munice z dalších zemí mimo Írán a Severní Koreu,“ sdělil agentuře Reuters vysoce postavený představitel Aliance, který vypovídal pod podmínkou anonymity.

Západní a ukrajinští představitelé tvrdí, že Írán dodává Rusku sebevražedné drony Šáhid, Severní Korea zase dělostřelecké granáty a rakety. Obě země však popírají, že by k takovým transferům docházelo, připomněla agentura Reuters.

Zdroj dále uvedl, že Rusové teď na frontu posílají nedostatečně obsazené a nezkušené jednotky, od kterých očekávají plnění reálných cílů.

OSN: Dětskou nemocnici v Kyjevě zasáhla ruská střela

Válka na Ukrajině

„To, co (Rusko) teď musí dělat, je nařizovat nedostatečně obsazeným a nezkušeným jednotkám, aby se přesunuly do oblastí, kde mají dosáhnout nějakých reálných cílů,“ uvedl představitel pod podmínkou anonymity.

To ale podle něj na další velkou ofenzivu nestačí. Aby ji ruský vůdce Vladimir Putin mohl zahájit, musel by spustit novou rozsáhlou mobilizaci. O té ovšem z ruských médií žádné zprávy nepřichází. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nicméně zkraje dubna uvedl, že Putin do konce června plánuje mobilizovat 300 tisíc nových vojáků, citoval prezidenta server Newsweek.

Představitel také odhadl, že Rusko je schopné udržet válečnou ekonomiku po dobu tří až čtyř let. Na ni přitom Moskva najela letos a na armádu a tajné služby dává 40 procent rozpočtu.

Náhle zemřel ruský generál, který měl vypovídat o korupci na ministerstvu obrany

Evropa

Výběr článků

Načítám