Hlavní obsah

Rusko má tanků na další tři roky bojů, vyměnilo kvalitu za kvantitu

Rusko během války na Ukrajině ztratilo už více než 3000 tanků, ale má v zásobě dostatek méně kvalitních obrněnců, aby mohlo čelit dalším tříletým těžkým ztrátám. Uvedl to ve své rozvaze Mezinárodní institut pro strategická studia (IISS) se sídlem v Londýně.

Foto: Reuters

Ruský tank T-90M zničený u Starého Saltivu v Charkovské oblasti

Článek

„Moskva si mohla dovolit výměnu kvality za kvantitu, ze skladů posílala do akce tisíce starých tanků rychlostí i 90 obrněnců měsíčně,“ citoval ze zprávy IISS list Ukrajinska pravda.

IISS v ní uvádí, že Ukrajina od února 2022, kdy začal ruský vpád, také utrpěla značné ztráty ve výzbroji, ale západní vojenské dodávky jí umožnily udržovat u tanků nejen počet, ale také zvyšovat jejich kvalitu.

Analytici odhadují, že současné ruské zásoby znamenají, že Rusko „potenciálně vydrží ještě asi tři roky těžkých ztrát a dokáže doplňovat tanky ze zásob, byť na nižší technické úrovni, bez ohledu možnosti vyrábět nové vybavení“.

Foto: Profimedia.cz

Kuvajtský tank M-84 uhání pouští. Snímek z roku 1992

Konkrétně se ve zprávě uvádí, že Rusko má 1 750 bojových tanků, od zastaralých T-55 po moderní T-80 a T-90. Další 4000 jsou ve skladech.

Ukrajinská armáda se bez západních dodávek tanků neobejde. Usiluje především o moderní stroje německé či americké provenience, neodmítla však 149 tanků M-84AB, které jí nabídl Kuvajt. Jde o jugoslávskou verzi sovětského tanku T-72, která byla nasazena do osvobozování Kuvajtu od irácké okupace po boku amerických abramsů. Obrněnce by se měly renovovat a modernizovat v Chorvatsku.

Tanky, které osvobozovaly Kuvajt, se chystají do bojů na Ukrajině

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám