Hlavní obsah

Rusko hrozí jaderným úderem proti zemím, které pomáhají Ukrajině

Ruský prezident Vladimir Putin na zasedání Stálé rady o jaderném zadržování pohrozil ve středu jaderným úderem v případě útoku nejaderného státu na Rusko, který bude podporovaný jadernou mocností. Představil upravenou podobu ruské jaderné doktríny. Nově je v ní i tento bod, který je šitý na míru současnému konfliktu na Ukrajině.

Rusko hrozí jaderným úderem proti zemím, které pomáhají UkrajiněVideo: Reuters

Článek

„Ještě k jedné věci bych rád přitáhl vaši pozornost. V upravené redakci dokumentu se navrhuje považovat agresi proti Rusku ze strany jakékoli nejaderné země, ale za účasti nebo podpory jaderné země za společné napadení Ruské federace,“ řekl Putin na zasedání rady . To znamená, že Moskva by mohla nasadit jaderné zbraně i proti jaderné mocnosti, která podporuje útok nejaderného státu na Rusko, což je jasná výhrůžka jaderným mocnostem podporujícím Ukrajinu.

Foto: Aleksei Nikolsky, ČTK/AP

Vladimir Putin hovoří o úpravě jaderné doktríny

„Jasně jsou stanoveny i podmínky pro přechod Ruska k použití jaderných zbraní,“ dodal Putin a upřesnil to: „Tuto možnost zvážíme, už ve chvíli, kdy obdržíme spolehlivé informace o masivním vypuštění útočných aerokosmických prostředků a jejich překročení naší státní hranice.“ Ruský prezident pak popsal, o jaké zbraně má jít: Strategická a taktická letadla, střely s plochou dráhou letu, bezpilotních letadel, hypersonických a dalších létajících zařízení.

V extrémním případě by tak mohlo Rusko zvažovat nasazení jaderných zbraní i při masovém útoku drony, letadly F-16 a střelami s plochou dráhou letu ukrajinských ozbrojených sil, protože Ukrajinu podporují Spojené státy a Francie.

Odpověď na současné hrozby

Putin dodal, že „tato upřesnění odpovídají současným vojenským hrozbám a rizikům pro Ruskou federaci a jsou do hloubky ověřená“. Analýzu provedli experti z ministerstva obrany ministerstva zahraničních věcí rady obrany a dalších orgánů. „Je důležité předvídat vývoj situace a současně přizpůsobit ustanovení dokumentu strategického plánování současné realitě,“ komentoval to Putin s tím, že se současná vojenskopolitická situace dynamicky mění a vznikají nová ohniska vojenských hrozeb pro Rusko a jeho spojence.

Podle ruského prezidenta se stejná pravidla vztahují i na Bělorusko, se kterým vše bylo projednáno. Zdůraznil i význam jaderné triády jako nejdůležitější záruky pro zachování bezpečnosti státu a občanů i pro udržení strategické rovnováhy sil.

Eskalace jaderných hrozeb má zahnat západní politiky do kouta

Podle Institutu pro studium války je snahou ruského prezidenta vdechnout nový život hrozbám jaderným úderem a harašením jadernými zbraněmi. Současně to má vyvolat paniku mezi západními politiky v době klíčových diskusí, jestli Kyjevu umožnit útočit ze Západu dodanými raketami do větší hloubky území Ruské federace.

Tyto obavy se západním politikům pokusil už 7. září vymluvit šéf CIA William Burns. Institut už dlouho „vidí ruské řinčení jadernými zbraněmi jako součást úsilí Kremlu, aby Západ zastrašoval sám sebe, a ne jako ochotu jaderné zbraně použít“.

Podobně se vyjádřil i český ministr zahraničí Jan Lipavský. „Strašit demokratický svět jadernými zbraněmi patří už desítky let k pilířům propagandy Kremlu. Cíl je jediný – odradit státy od podpory Ukrajiny a umožnit ruskou okupaci. Úprava ruské doktríny usnadňující použití jaderných zbraní je součástí tohoto zastrašování. Nepodléhejme mu,“ uvedl pro Novinky.

Putin plánuje útoky na ukrajinské jaderné elektrárny, řekl v OSN Zelenskyj

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám