Hlavní obsah

Rusko by mělo usilovat o to, aby Ukrajina a NATO zmizely, prohlásil Medvěděv

Rusko by mělo usilovat o to, aby Ukrajina a Severoatlantická aliance zmizely, uvedl ve čtvrtek bývalý ruský prezident Dmitrij Medvěděv. Reagoval tak na příslib summitu NATO ve Washingtonu udělit Ukrajině v budoucnu členství v Alianci.

Foto: Profimedia.cz

Dmitrij Medvěděv

Článek

„Ukrajinu budeme na její nezvratné cestě k euroatlantické integraci, včetně členství v NATO, nadále podporovat,“ stojí v deklaraci NATO, na niž Medvěděv ve čtvrtek na sociálních sítích reagoval.

„Závěr je jasný. Musíme udělat vše pro to, aby ‚nezvratná cesta‘ Ukrajiny do NATO skončila buď zmizením Ukrajiny, nebo zmizením NATO. Nebo ještě lépe – zmizením obou,“ napsal bývalý ruský prezident a současný místopředseda Bezpečnostní rady Ruské federace.

Medvěděv byl během svého funkčního období od roku 2008 do roku 2012 vnímán jako prozápadní modernizátor, ale od začátku ruské invaze na Ukrajinu kompletně přesedlal a stal se jednou z nejhlasitějších hlásných trub Kremlu, zmiňuje agentura Reuters. Obzvlášť se vyznačuje častými výhrůžkami, že USA a jejich spojenci podporou Ukrajiny způsobí „jadernou apokalypsu“.

Jakékoliv rozhodnutí o užití ruských jaderných zbraní by samozřejmě náleželo prezidentu země Vladimiru Putinovi. Mezinárodní diplomaté však Medvěděvova vyjádření vnímají jako ukázku myšlenkových pochodů vedení Kremlu, jež konflikt na Ukrajině vykresluje jako existenční boj se Západem.

Odpovíme vojensky. Rusové chystají reakci na rozhodnutí USA přesunout rakety do Německa

Evropa

Související články

Pavel se ve Washingtonu sešel se Zelenským

Český prezident Petr Pavel se ve středu ve Washingtonu na okraj summitu Severoatlantické aliance (NATO) sešel se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem...

Výběr článků

Načítám