Hlavní obsah

Rusko bude na táborech indoktrinovat ukrajinské děti, některé pošle až do Vladivostoku

Tisíce ukrajinských dětí z okupovaných oblastí pošle Rusko v létě do dětských táborů, kde se budou vzdělávat. Plyne to z vyjádření nejrůznějších představitelů a úřadů okupovaných oblastí Ukrajiny. Část dětí zamíří na tábor do Vladivostoku, který je od Ukrajiny vzdálen téměř 7000 kilometrů.

Foto: Profimedia.cz

Hlava Luhanské lidové republiky Leonid Pasečnik na oslavě Dne vítězství 9. května

Článek

V rámci programu Užitečné prázdniny na 40 000 dětí z okupovaných oblastí Ukrajiny pojede na letní tábory v nejrůznějších oblastech Ruské federace. Oznámila to v pondělí hlava Luhanské lidové republiky (LNR) připojené k Rusku Leonid Pasečnik. Je to dvakrát více než před rokem. Jen z okupované Luhanské oblasti pojede na tábory do Ruska 12 000 dětí.

V rámci Užitečných prázdnin budou během akce 4+85 navštěvovat ruská města. Číslo čtyři odkazuje na počet nově anektovaných regionů, 85 je pak předchozí počet regionů a oblastí nebo autonomních republik Ruské federace.

Na tábor 7000 kilometrů

Pasečnik sice nejprve zmínil, že stavbaři už dokončují letní tábor ve městě Sčastě (ukrajinsky Ščasťa) v okupované části Luhanské oblasti, kam pojede 250 dětí, pak ale jmenoval několik táborů v Rusku včetně známého Artěku a Okeanu ve Vladivostoku, které jsou připraveny přijmout přes 600 jejich „malých rodáků“. První tam pojedou už koncem května.

Ruská montovna dronů zaměstnává stovky studentek z Ugandy

Evropa

Ministerstvo práce okupované části Chersonské oblasti uvedlo, že neupřesněný počet dětí zamíří do tábora Okean ve Vladivostoku, z něhož je blíž do Japonska a na Aljašku než na Ukrajinu. Od Luhanské oblasti je vzdálen asi 7000 kilometrů vzdušnou čarou. O tom, jak děti na tábor pojedou a jak dlouho bude cesta trvat, nikdo nemluví. Letecky se z Luhansku nedostanou. Letadla létají jen z Ruska. Podle úřadů se tam budou účastnit vzdělávacího, kulturního a sportovního programu. Část jich už odjela.

„Výlet je pro děti výjimečnou příležitostí vidět velké Rusko, setkat se s vrstevníky z celé země a rozšířit si obzory,“ uvedlo ministerstvo.

575 dětí z Chersonské oblasti pojede podle senátora okupované oblasti Andreje Alexejenka na třítýdenní letní tábory Artěk na okupovaném Krymu a v Adygejské republice.

Adolescenti pojedou podle ministerstva vzdělávání a vědy LNR na vojensko-sportovní tábor Avangard v ruské Volgogradské oblasti, kde se podle Pasečnika zúčastní akce Čas hrdinů. Cvičit se tam budou ve střelbě, čekají se i seskoky padákem a výuka ovládání dronů a výcvik ve vojenské taktice a komunikaci. Absolvují také taktický zdravotnický kurz. Záběry luhanského ministerstva ukazují chlapce a dívky v zeleném. Luhanské ministerstvo otevřeně uvádí, co je cílem: „Turnus je zaměřen na přípravu mladých lidí v ozbrojených silách, k výchově statečných, fyzicky zdatných a psychicky odolných vlastenců, aby získali speciální znalosti.

Pro děti jsou naplánované tvůrčí a vlastenecké akce, návštěva panoramatického muzea Stalingradská bitva, Mamajevovy mohyly a prohlídka Volgogradu, který se v době 2. světové války jmenoval Stalingrad.

Institut pro studium války dává letní tábory do souvislosti s pokračujícím odvlékáním ukrajinských dětí do Ruska, i když tábory jsou jen dočasné. Jde však především o pokračující rusifikaci a indoktrinaci dětí a jejich další izolaci od rodin. Tábory v Rusku jsou nacionalisticky zaměřené a slouží k propagandistickým účelům, jako tomu bylo už v dobách Sovětského svazu.

Putinův spojenec adoptoval odvlečené ukrajinské dítě

Válka na Ukrajině

Odvezou je na letní tábor a rodiče už je nikdy nevidí. Jak Rusové unášejí děti z Ukrajiny

Zbytečná válka

Výběr článků

Načítám