Hlavní obsah

Rusko a mír? Ne, chce boj

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov zkritizoval plán na ukončení války ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a prohlásil, že Rusko bude i nadále pokračovat v bojích na Ukrajině, dokud nedosáhne svých cílů. Informuje o tom ruská vládní agentura TASS.

Foto: Tass, Reuters

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov na tiskové konferenci v Petrohradě v červenci 2023

Článek

„Není to poprvé, co jsme od představitelů kyjevského režimu slyšeli podobná prohlášení. (…) Budeme v naší speciální vojenské operaci pokračovat a dosáhneme všech našich cílů,“ prohlásil podle ruské vládní agentury Peskov. Speciální vojenská operace je termín, kterým Moskva oficiálně označuje agresivní válku diktátora Vladimira Putinovu proti Ukrajině.

Zelenskyj o plánu, který Peskov nazval „plánem na porážku Ruské federace“, hovořil v úterý. „Hlavním bodem tohoto plánu je donutit Rusko ukončit válku. A velmi chci, aby to bylo k Ukrajině férové,“ prohlásila ukrajinská hlava státu podle agentury Reuters.

Ukrajinský prezident dále uvedl, že válka s Ruskem nakonec skončí dialogem mezi oběma zeměmi, ale že je potřeba, aby v rozhovorech měl Kyjev co nejsilnější pozici. Plán, který podle něho obsahuje mimo jiné ekonomické a diplomatické body, chce prodiskutovat s americkým prezidentem Joem Bidenem, demokratickou kandidátkou na prezidenta Kamalou Harrisovou a pravděpodobně také s jejím soupeřem Donaldem Trumpem.

Donutit Rusko ukončit válku. Zelenskyj chce v USA představit plán konce konfliktu

Válka na Ukrajině

K projednání by mohlo dojít už v září, Zelenskyj se totiž chce účastnit Valného shromáždění OSN v New Yorku.

Žádný appeasement

Zelenskyj i nadále bere jako stěžejní mezinárodní mírové summity pořádané Ukrajinou. Jeden se už konal ve Švýcarsku, účastnily se ho desítky zemí, Rusko ale pozváno nebylo. Druhý summit by už ovšem s Ruskem být měl, pokud přijme pozvání. Jak ale uvedl šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov, žádná jednání po vpádu do Kurské oblasti nejsou na stole.

Jednání o míru se konala již krátce po startu ruské invaze v únoru 2022, po několika kolech ovšem uvázla na mrtvém bodě a už nebyla nikdy, alespoň oficiálně, obnovena.

Ukrajina dlouhodobě trvá na tom, že Rusko musí opustit všechna okupovaná území, včetně Krymského poloostrova, který Moskva anektovala v roce 2014. To ale Rusko odmítá a jednání podmiňuje stažením ukrajinských vojsk ze čtyř ukrajinských oblastí, které Putin ani celé nekontroluje. Jedná se o Chersonskou, Záporožskou, Luhanskou a Doněckou oblast.

Analytik: Válku na Ukrajině ukončí tichá tajná jednání. Pro mnohé to bude šok

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám