Hlavní obsah

Ruské jednotky zrychlují postup. Než přijde rasputica

Ruské velení chce zřejmě využít času do doby, než přijde rasputica - období, kdy podzimní deště změní zemi v bláto, k co největším územním ziskům. Aby uspíšilo postup, nasazuje v hlavních směrech útoku častěji mechanizované jednotky, uvedl Institut pro studium války (ISW). Na četnější použití obrněné techniky upozornil i mluvčí ukrajinské Národní gardy Ruslan Mužyk.

Foto: Vyacheslav Madiyevskyy, Reuters

Ukrajinci maskují u Charkova samohybnou houfnici 2S1 Gvozdika v podzimním lese

Článek

„Jak upozornili naši vojáci, kteří plní úkoly v různých směrech, nyní začal nepřítel více používat obrněnou techniku,“ řekl Mužyk. Rusové ji nasazují zejména ve směru na Charkov a na Pokrovsk v Doněcké oblasti.

Mužyk tvrdí, že proti jejich nasazení mají Ukrajinci obranu: „Nyní je hlavní překážkou pro použití nepřátelských obrněných vozidel práce našich dronů, která je zavčas ničí. Nedostanou se ani na místa, odkud mohou vést palbu. Tou druhou jsou akce, které naši příslušníci provádějí, když zaminovávají prostor a možné trasy postupu nepřítele.“

Vyšší tempo postupu je na západě Doněcké oblasti ve směru na Pokrovsk patrné už od konce července 2024, upozornil Institut pro studium války . Od 25. července tam Rusové podnikli čtyři velké útoky s mechanizovanými jednotkami o síle praporu, od konce září pak i relativně silnější útoky pomocí obrněné techniky severně od Bachmutu ve směru na Kupjansk, Svatove a Kreminnu.

Ruská armáda vstoupila do Torecku

Válka na Ukrajině

Bláto lepší pro obránce

Mužyk namítá, že je to jen dočasné. „Situace se jako obvykle může během pár týdnů změnit. Stav půdy nedovolí používat těžkou techniku, ta neprojde,“ řekl. Půda po deštích nasákne a nebude možné jet nejen po polích, ale ani po polních cestách.

I podle ISW chce ruské velení s pomocí rozsáhlejšího nasazení obrněné techniky překonat otevřené prostory a dosáhnout svých operačních cílů - dostat se na západě Doněcké oblasti ke Kurachove a k Pokrovsku, případně je dobýt. Snahou ruského velení je přinejmenším zmenšit rozsah otevřených polí, která leží před ruskými jednotkami.

Bláto nebrání jen pohybu kolové techniky mimo silnice, ale ztěžuje pohyb i pěším jednotkám.

Postup ruských sil je letos závislý především na drobném, ale neustálém postupu menších pěších jednotek. Ty často využívaly ke krytí stromy a keře, které nyní ztrácejí listy. Přestávají také poskytovat ochranu před silným větrem. Bez jejich krytu budou ruští vojáci snáze odhalitelní ze vzduchu pozorovacími drony a mohou se pak stát terči FVP dronů nebo kulometné či dělostřelecké palby.

Sezóna bláta je obecně výhodnější pro obránce, protože útočník má velké potíže postupovat.

Rusové si připravují půdu pro obsazení celé Doněcké oblasti

Válka na Ukrajině

Ruský tlak neustane

ISW je však přesvědčen, že ani za nepříznivého počasí Rusové nezastaví své útočné operace. Už na podzim 2023 se snažili pokračovat v útocích na celém bojišti. Útočí přitom po celé délce fronty zřetelně s cílem zabránit Ukrajincům soustředit své síly na jednom či dvou místech a na těch přejít do protiútoku.

Institut ale upozorňuje, že tato taktika už vyčerpala mnoho ruských rezerv, které vytvořili pro své letní ofenzívy. Domnívá se, že ruské útočné úsilí vyvrcholí během několika příštích měsíců.

Rusové v posledních dnech pronikli do východní části Torecku, kde se podle dva dny starého sdělení mluvčí operačně taktické skupiny Luhansk Anasatsice Bobovnikové bojuje o jednotlivé domy: „Bojuje se přímo v Torecku. Situace je nestabilní; bojuje se skutečně o vchod do každé budovy. Situace se neustále mění. Někdy zničíme jejich palebný post, někdy oni náš. Neustále se přeskupujeme a pokoušíme se dobýt zpět, co Rusové obsadili. “

Rusové podle ní postupují po Centrální, dříve Dzerdžinského ulici v Ústřednímu dolu, uvedl Kiyv Independent .

Bláto v Kurské oblasti

Rasputica, jak se říká podzimní blátové sezóně, která v roce 1941 zbrzdila německý postup do hloubi Sovětského svazu, už nastala v Kurské oblasti, do které v létě pronikly ukrajinské jednotky a drží se v ní, upozornil jeden ruský vojenský blogger v blogu Dnevnik desantnika: „Rasputica ovlivnila průběh bojových akcí jak u nás, tak u protivníka. Vzdušný průzkum je méně intenzivní a kvůli blátu nelze použít kolovou techniku.“

Putin pod tlakem. Nemá vojáky, ministerstvo obrany po něm chce mobilizaci

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám