Hlavní obsah

Ruské jednotky u Kyjeva nepostupují, mají problém s morálkou

Ruským jednotkám se stále nedaří postupovat směrem na Kyjev, ukrajinská armáda je zastavila u předměstí Brovary východně od metropole. Ve své pravidelné zprávě zveřejněné na facebooku to ve čtvrtek uvedl ukrajinský generální štáb.

Foto: Profimedia.cz

Zablokovaná komunikace na výjezdu z Kyjeva

Článek

Že se ukrajinským silám daří poblíž metropole protivníka zadržovat, nebo dokonce zatlačovat, potvrdilo v nové analýze situace na bojišti také britské ministerstvo obrany. Podle něj ukrajinské jednotky dobyly u Kyjeva zpět obec Moščun a město Makariv.

„Je pravděpodobné, že úspěšné protiútoky Ukrajiny naruší ruským silám schopnost se konsolidovat a podniknout ofenzivu směrem na Kyjev," uvedlo britské ministerstvo na twitteru. Podle něj ruské jednotky řeší velké problémy se zásobováním a morálkou vojáků.

Zelenskyj měsíc od ruské invaze vyzývá svět k demonstracím

Válka na Ukrajině

Podle ukrajinského generálního štábu probíhají intenzivní boje například v okolí města Izjum, které leží asi 100 kilometrů na jihovýchod od Charkova. Trvalé ostřelování pokračuje také v Mariupolu.

Podle ukrajinského armádního velení se během středy podařilo sestřelit sedm ruských letadel, jednu helikoptéru a jeden bezpilotní letoun, uvedl na twitteru server Kyiv Independent.

Ukrajinský ministr kultury Oleksandr Tkačenko podle agentury AP na facebooku informoval, že ruské jednotky ve městě Cherson zajaly ředitele místního divadla a drží ho na neznámém místě.

Související témata:

Výběr článků

Načítám