Hlavní obsah

Ruská střela na nemocnici dopadla uprostřed operace malého dítěte, museli ho ručně resuscitovat

K ruskému barbarskému útoku na dětskou nemocnici Ochmatdyt v Kyjevě došlo právě ve chvíli, kdy na operačním sále leželo malé dítě. Uvedla to ukrajinská chiruržka Natalija Tetrujenová, podle níž následkem útoku došlo k selhání všech přístrojů, kvůli čemuž se lékaři museli uchýlit k ruční resuscitaci malého pacienta. S Tetrujenovou promluvila litevská televize LRT.

Foto: Profimedia.cz

Následky ruského útoku na nemocnici

Článek

„Na začátku dne jsme nepracovali, protože byla kvůli počasí vyhlášena pohotovost. Pak ji zrušili a my začali operovat pacienta. A jako naschvál přišel letecký poplach. Nemohli jsme ale zvednout dítě ze stolu uprostřed operace. Nemohli jsme ji ale ani dokončit, protože údery všechno tak poškodily, že se veškeré přístroje vypnuly,“ prohlásila Tetrujenová pro litevskou televizi.

„Dítě jsme museli resuscitovat ručně. Naštěstí je vše v pořádku, převezli jsme ho do (jiné) nemocnice,“ uvedla dále lékařka.

S litevskou televizí promluvila i další pracovnice nemocnice Nina Tytarenková. Ta uvedla, že těsně před ruským útokem byla se svými kolegy jen pár metrů od okna. „Byli jsme na pracovišti a stáli u okna. Pak jeden z kolegů řekl, abychom šli do práce. Byli jsme jen pět metrů od okna, když nás to zasáhlo. Kdybychom tam zůstali, už bychom tu nebyli,“ vzpomíná Tytarenková.

OSN: Dětskou nemocnici v Kyjevě zasáhla ruská střela

Válka na Ukrajině

Pondělní útok

Ruská armáda zaútočila na dětskou nemocnici Ochmatdyt v pondělí pomocí střely s plochou dráhou letu Ch-101. Na místě zemřeli dva lidé, včetně třicetileté pediatričky Světlany Lukjančukové. Několik desítek dalších lidí bylo zraněno.

Rusko jakoukoli vinu popírá, podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova na nemocnici dopadla raketa ukrajinské protivzdušné obrany. Tato informace ovšem není pravdivá, jak analytici z amerického Institutu pro studium války (ISW), tak i analytici z české neziskové organizace Team 4 Ukraine totiž potvrdili, že se jednalo o ruskou střelu Ch-101. Ukrajinci navíc nalezli trosky střely a zveřejnili fotografie, které ukazují i její sériové číslo.

Na místo se se svým týmem navíc vydala také Danielle Bellová, vedoucí mise OSN pro monitorování lidských práv, která taktéž uvedla, že s „vysokou pravděpodobností“ na kyjevskou nemocnici dopadla ruská střela.

„Analýza videozáznamů a posouzení provedené na místě incidentu naznačují vysokou pravděpodobnost, že dětská nemocnice utrpěla přímý zásah (ruskou střelou) a nikoli poškození v důsledku zásahu protivzdušné obrany,“ uvedla vedoucí mise OSN Bellová, na niž odkazuje agentura Reuters.

Šlo o přímý úder. Ukrajinci mají důkazy, že na dětskou nemocnici letěla řízená střela

Válka na Ukrajině

Související články

Výběr článků

Načítám