Hlavní obsah

Ruská rafinace ropy strmě klesá. Můžou za to ukrajinské útoky

Ukrajinské údery na ruském území mají výrazný dopad na ekonomiku země, prohlásil pod podmínkou anonymity vysoce postavený představitel NATO před summitem ve Washingtonu. Podle něj nejvíce krvácí ruská rafinace ropy, která se snížila přibližně o 17 procent. Informuje o tom Evropejskaja pravda.

Foto: Novinky

Zasažené ruské rafinerie a sklady pohonných hmot

Článek

„Můžeme pozorovat, že ukrajinské údery na ruském území mají dopad na ruskou ekonomiku, rafinaci ropy a export surovin,“ uvedl podle ukrajinského listu alianční představitel s tím, že tento dopad je ještě umocněn tím, že Rusko zavedlo domácí omezení vývozu ropy a další restrikce.

„Ruská rafinerie ropy se snížila přibližně o 17 procent. Myslím, že to (snižování) budeme pozorovat i nadále, protože Ukrajina používá různé druhy zbraní, a to bude mít další dopad na ruskou ekonomiku,“ uvedl úředník, aniž specifikoval, v porovnání s jakým obdobím k poklesu došlo.

Jedná se tak o další snížení ruské schopnosti rafinace ropy. V květnu totiž Spojené státy uvedly, že ukrajinské bezpilotní letouny, které od začátku letošního roku začaly cílit na ruskou energetickou infrastrukturu, vyřadily z provozu 14 procent ruské rafinérské kapacity a vedly ke zvýšení cen pohonných hmot na domácím trhu.

Rusko nemá na velkou ofenzivu vojáky ani munici, zní z NATO

Válka na Ukrajině

V souvislosti s tím v úterý agentura Bloomberg uvedla, že ruský vývoz ropy byl v posledním týdnu nejnižší od doby, kdy Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu, tedy od února 2022.

Vývoz byl bídný i před dvěma týdny, to ale Bloomberg dává do souvislosti se zvýšením ceny ropy, ke kterému docházelo čtyři týdny po sobě.

Od 1. do 7. července Rusko naložilo tankery 18,7 milionu barelů ruské ropy. Oproti předchozímu týdnu se jednalo o výrazný pokles z 25,66 milionu barelů.

Agentura Bloomberg nicméně uvedla, že příčina poklesu dodávek není známá. „Nebyly zaznamenány žádné mezery v nakládacím rozvrhu, které by naznačovaly údržbářské práce, ani žádné zprávy o bouřích, které by ovlivnily kotvení nebo nakládku plavidel,“ konstatovala agentura.

Putin se objímal s Módím, slíbil mu návrat Indů z ruské armády

Svět

Související články

Výběr článků

Načítám