Hlavní obsah

Ruská protivzdušná obrana pod tlakem. Systémy se přesouvají z Krymu k Bělgorodu

Ruská protivzdušná obrana (PVO) se dostává pod tlak poté, co Západ umožnil používat dodanou munici i k útokům na území Ruské federace. Potřebuje chránit nejen přífrontovou oblast a Krym, ale nově i Bělgorodskou oblast. Tam musela přesunout další systémy PVO, které ale teď chybějí právě na Krymu.

Foto: Novinky

Ruský protiletadlový systém S-400

Článek

Ukrajinští partyzáni ze skupiny Ateš zjistili, že bylo ruským vojákům na Krymu v obci Osoviny doporučeno, aby své rodiny poslali zpět do posádkových městeček v Jižním vojenském okruhu. Důvodem má být podle partyzánů skutečnost, že se část systémů protivzdušné obrany musela z Krymu přesunout do Bělgorodské oblasti.

Od té doby, co Západ umožnil použití jím dodané munice i proti vojenským cílům na území Ruska u hranice s Ukrajinou, zesílilo ukrajinské ostřelování Bělgorodské a Kurské oblasti do větší hloubky.

Navíc se pomocí raket GMLRS vypálených z raketometu HIMARS podařilo zničit jeden ruský systém protivzdušné obrany S-300, což ruští blogeři doložili videem.

Americká zbraň udeřila v Rusku. Ukrajinci po souhlasu USA dlouho nečekali

Válka na Ukrajině

Útok na ruské systémy

Ukrajinský generální štáb navíc v pondělí na facebookové stránce zveřejnil, že se při raketových útocích podařilo zasáhnout ruský systém protivzdušné obrany S-400 u Džankoje a baterie S-300 u Čornomorského a Jevpatorije. Tvrdí, že se povedlo zasáhnout radary těchto systémů PVO a že došlo i k následným výbuchům, což by svědčilo o zasažení munice.

Ruský kanál Astra uvedl, že Ukrajinci vypálili nejméně deset střel ATACMS, které se odpalují z raketometů HIMARS a mají dosah 280 km. Zasažena byla stanoviště 31. divize ruské protivzdušné obrany.

Zatímco ukrajinský štáb uváděl, že Rusové proti vypuštěným raketám nezasáhli, ruští vojenští blogeři naopak uvádějí, že se zasahovalo proti několika raketám ATACMS. Rybar zveřejnil i mapu, kam rakety letěly. O žádných škodách na systémech PVO však blogeři neinformují.

Ukrajinský letoun poprvé zasáhl cíl uvnitř Ruska

Válka na Ukrajině

Ani ruské ministerstvo obrany útoky nekomentovalo. Ruský vojenský bloger Fighterbomber, který se zabývá vzdušnými boji, ovšem kritizoval ministerstvo za reakce na útoky a podotkl, že ruští velitelé nehlásí nadřízeným žádné ztráty, i když je mají veliké.

„Operační dozorčí důstojník hlásí nahoru po telefonu, jak hrdinně sestřelili všechno a všechny na všech přístupech a všechno (vlastní) je celé, maximálně poškrábané. Na druhém telefonu přitom stírají příslušníky PVO za to, že nic nestřelili,“ napsal Fighterbomber a ironicky zdůraznil, že píše o fiktivním případu z Laosu.

Rádio Svobodná Evropa zveřejnilo satelitní záběry, kde jsou vidět stopy po požárech na ruském vojenském objektu u nádraží Džankoj. Pro srovnání zveřejnilo záběry z 27. dubna, 20. května a 10. června. Jejich rozlišení však není dostatečné, aby se dala určit velikost škod.

Krym je pro Rusko slabinou. Ukrajinci na něj útočí, jak se jim zlíbí

Válka na Ukrajině

Napjatá situace se zásobováním Krymu

Ostřelování Džankoje a nákladních a výsadkových lodí v krymských přístavech Rusy donutilo opět přepravovat palivo přes Kerčský most, což dokládá i video z 8. června.

Rusko podle mluvčího ukrajinského jižního velitelství Dmytra Pletenčuka přitom od března palivo po mostě nevozilo ze strachu, že kdyby byl vlak s ním zasažen, mohlo by to vést ke zřícení mostu.

Ukrajinský web Militarnyj uvedl, že Rusové kvůli strachu o most dopravovali munici a  palivo buď výsadkovými loděmi, nebo ve vlacích, které najížděly na trajekty. Výsadkové lodě třídy Ropucha se však staly prioritním terčem ukrajinských útoků a postupně byly ničeny.

Proto vlaky najížděly na trajekty, ale trajekty Avantgard a Konro Trejděr 30. května zasáhly rakety ATACMS. Avantgard byl zasažen v malém přístavu u Kerče. Horní paluba byla proražena a loď se převrátila. Konro Trejděr utrpěl menší poškození, když byl zasažen v malém rybářském přístavu u Kerče, ale propukl na něm požár. Rusům proto nezbylo než začít opět využívat k dopravě paliva most přes Kerčskou úžinu.

Ukrajinci čistí Černé moře od menších ruských lodí

Evropa

Výběr článků

Načítám