Hlavní obsah

Ruská média už spekulují, kdo nahradí Šojgua

Ruská média začala spekulovat o možné výměně ministra obrany Sergeje Šojgua. Pokud by se prezident Vladimir Putin ke změně na klíčovém postu skutečně odhodlal, splnil by tím jeden z požadavků šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který o víkendu vyhrožoval ozbrojeným tažením na Moskvu.

Foto: Russian Defence Ministry, Reuters

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu

Článek

O výměně ministra obrany spekuluje jak opoziční zpravodajský server Meduza, který pracuje z Lotyšska, tak i provládní agentura Ria Novosti. Téma je rovněž probíráno na internetových sociálních sítích, mezi vojenskými blogery i komentátory, čehož si už všimla i Ukrajinská Pravda.

Nejčastěji je jako možný nástupce současného ministra obrany zmiňován gubernátor Tulské oblasti Alexej Djumin. Kolují rovněž zvěsti o možném nahrazení náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova velitelem letectva Sergejem Surovikinem.

Foto: Profimedia.cz

Alexej Djumin

Šojgu i Gerasimov byli často terčem Prigožinovy kritiky. Zakladatel, majitel a šéf wagnerovců v jedné osobě na ně svaloval vinu za chyby a zádrhely v průběhu speciální vojenské operace, jak Rusové svou invazi na Ukrajinu nazývají.

Ozbrojenci soukromé vojenské organizace známí jako wagnerovci v sobotu obsadili Rostov na Donu a Voroněž. Jedna část wagnerovců se vydala směrem na Moskvu.

Dramatický vývoj ale v sobotu navečer zklidnil běloruský prezident Alexandr Lukašenko, když oznámil, že s Prigožinem vyjednal deeskalaci situace. To následně potvrdil i Prigožin, wagnerovci se zastavili a začali se vracet na základny. Pokud by ke změnám na postech ministra obrany a náčelníka generálního štábu došlo, znamenalo by to, že šéf wagnerovců alespoň částečně dosáhl svého.

V Bělorusku už se staví tábory pro wagnerovce

Zahraniční

Výběr článků

Načítám