Hlavní obsah

Ruská armáda vstoupila do Torecku

Aktualizováno

Ruská armáda necelý týden po pádu Vuhledaru vstoupila na východní předměstí Torecku, dalšího velkého města na Donbasu, oznámila ukrajinská armáda. Podle ruských vojenských blogerů invazní armáda postupuje směrem do centra. Situace je nestabilní a bojuje se o každou přístupovou cestu do města, hlásí ukrajinská armáda.

Foto: ISW, Bez zdroje

Situace na frontě v okolí Torecku na mapě Institutu pro studium války (ISW) z 8. října 2024

Článek

„Boje se odehrávají v samotném Torecku. Situace je nestabilní; boje probíhají doslova u každého vjezdu (do města),“ uvedla podle webu Kyiv Independent Anastasija Bobovnikovová, mluvčí ukrajinské armádní skupiny „Luhansk“ ve vysílání národní televize.

Dodala, že je těžké odhadnout, které části města jsou již pod ruskou kontrolou, ale potvrdila, že invazní jednotky vstoupily na východní předměstí a postupovaly po Centrální ulici směrem k dolu Centralna.

Ruské ministerstvo obrany, které v pondělí hlásilo, že jeho síly způsobily ukrajinské straně ztráty poblíž několika nedalekých osad, zprávy o vstupu do Torecku bezprostředně nekomentovalo.

Foto: Alina Smutko, Reuters

Toreck

Ruští vojenští blogeři včetně provozovatelů telegramového kanál Rybar hlásili, že ruské jednotky pokračují v postupu směrem k centru města, podotkla agentura Reuters s tím, že Moskva nyní ovládá již téměř pětinu ukrajinského území.

Toreck se nacházel poblíž frontové linie dlouho, neboť leží blízko ukrajinských území obsazených Ruskem podporovanými separatisty už v roce 2014. Od té doby byl jednou z důležitých bašt ukrajinské armády.

Pád Torecku ležícího na kopci by Moskvě mohl pomoci narušit klíčové logistické trasy spojující operační týl ukrajinských sil v oblasti s bojovou zónou, včetně hlavní silnice spojující Pokrovsk a Kosťantynivku.

Toreck byl do roku 2016 znám pod sovětským názvem Dzeržinsk, jméno dostal podle Felixe Dzeržinského, zakladatele sovětské tajné policie. Před válkou měl přes 30 tisíc obyvatel.

Rusové mají na frontě rekordní ztráty

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám