Hlavní obsah

Reportáž z války: Ruská vojska se blíží k Pokrovsku, lidé si pomáhají při evakuaci

Hlavní silnice vedoucí z  Pokrovsku je přeplněna auty. Lidé prchají z města, k němuž se nezadržitelně blíží Rusové. Míří do západnějších regionů měst Pavlohrad a Dněpr. Mnozí ale neopouštějí hranice Doněcké oblasti a prchají k příbuzným do vesnic za Pokrovskem. Denně se evakuují stovky lidí.

Reportáž válka na východě UkrajinyVideo: Aleš Fuksa, Novinky

Článek

(od našeho zvláštního zpravodaje)

Do Pokrovsku, na který směřuje hlavní nápor současné ruské ofenzívy v Doněcké oblasti, mířila v minulých dnech naše zlínská humanitární mise, kdy jsme se přes město odrážející útoky Rusů měli dostat dál do sedmdesát kilometrů vzdáleného Kramatorsku.

Češi vezli pomoc, málem je zasáhly ruské rakety

Zahraniční

Museli jsme se městu vyhnout. Těsně před checkpointem u západního vjezdu do Pokrovsku odbočujeme a s dodávkou míříme k vesničce Hryshyne. Objížďka je náročná. Úzká silnice se spoustou zatáček kolem vesnických domků je náročná na řízení, ale mnohem bezpečnější. Dodávku máme plnou nemocničních lůžek s matracemi, plechovými skříňkami, ledničkami, elektrocentrálami a dvousetkilogramovým průmyslovým hnětačem těsta.

Městu se motoristé raději vyhýbají

Jen tak tak se na úzké silnici vyhýbáme autobusu mířícímu z vojenské oblasti a nákladním vozům mířícím do týlu pro další munici. Nejčastějšími automobily jsou nyní v oblasti terénní vozy, které jsou oblepené bílými kříži. Tak jsou označeny vozy převážející ukrajinské vojáky nebo naložené věcmi pro ně. Jsou zaprášené, mnohé mají rozbité a improvizovaně igelitem překryté některé ze skel.

Foto: Aleš Fuksa

Posádka zlínské humanitární mise se na úzké silnici objezdové trasy u Pokrovsku v Doněcké oblasti vyhýbá autobusu.

Náš ukrajinský společník Roman zjišťuje přes sociální síť Telegram, jaká je situace v Kramatorsku, kde zrovna začaly explodovat rakety z ruského útoku. Sirény oznamující nebezpečí raketových nebo dronových útoků jsme slyšeli i na okraji Pokrovsku.

Navzdory úzké silnici jedeme hodně rychle. Ve válečných oblastech je to naprosto normální. Nikdo se nechce stát terčem útoku dronů. Vypínáme také telefony s českými SIM kartami a fungujeme jen s ukrajinskými.

Bezplatný převoz a stěhování obyvatel

Na sociálních sítích přibývá nabídek bezplatného převozu a stěhování obyvatel Pokrovsku. Solidarita a soucítění s místními jsou mezi Ukrajinci silné. Před válkou žilo ve městě 62 tisíc obyvatel. Každý den se jejich počet snižuje, podle posledních údajů prchlo z města přes deset tisíc lidí.

Foto: Aleš Fuksa

Cestu na východě Ukrajiny lemují ruiny domů po raketových útocích.

Ukrajinští vojáci mezitím v okolí upevňují své pozice. Do terénu se zařezávají nové obranné zákopy, jež kopírují stromové pásy ohraničující jednotlivá pole a louky. Rusové se blíží, od Pokrovsku už jsou podle místních necelých deset kilometrů.

Jak Novinkám potvrdil čtyřiačtyřicetiletý Roman z Doněcké oblasti, situace v Pokrovsku je stále kritičtější. „Jsou vyhlášeny dva týdny na evakuaci veškerého obyvatelstva a v září se o město očekává boj. Věřím, že naši tento postup ruských vojáků nedopustí?“ dodal Roman.

Solidarita pokračuje. Dobrovolníci ze Zlína posílají na východ Ukrajiny zásilku pro zdravotníky

Domácí

Výběr článků

Načítám