Hlavní obsah

Řehka: Nebýt misí, nebyla by armáda, kde je. Předvídat konec některých zbraní je předčasné

Náčelník generálního štábu Karel Řehka zdůraznil v podcastu Zbytečná válka, že současnou podobu české armády pomáhaly definovat zahraniční mise včetně afghánské, jíž se účastnil. Předpovídat konec některých zbraní kvůli dění na Ukrajině je podle něj předčasné, armáda se však už věnuje kybernetickému boji. Na videu se podívejte na první část z rozhovoru, jehož celé znění vyjde na webu Novinky.cz v příštím týdnu.

Upoutávka na podcast Zbytečná válka s Karlem ŘehkouVideo: Novinky

Článek

„Nejen speciální síly, ale celá armáda na těchto operacích vyrostla. Můžete se snažit představovat si, jak něco bude, simulovat to, ale prožít si to, kdy lidi prošli bojem nebo psychickou zátěží, je nenahraditelné. Byly doby, kdy si voják skoro neuměl představit, že bude v reálném boji, což se v Afghánistánu stávalo běžně,“ řekl Řehka k zahraničním misím, jichž se česká armáda účastnila.

„Vyrostli na tom nejen jednotlivci, ale i celek, tedy systém velení, řízení, logistika, spolupráce se spojenci. Mělo to přesah i do jiných oblastí, například se potýkáte s tím, že máte ztráty na lidské síle, a jak se starat o pozůstalé. Možná to zní banálně, ale je potřeba mít vyškolené lidi, kteří jsou schopni oznamovat tragické události,“ doplnil.

Řehka zahraniční mise přirovnal k závodům, které jsou důležité pro růst sportovců. „Představte si, že byste měl vrcholového sportovce, který by nikdy nebyl na soutěži. Armáda ČR je úplně jiná armáda, než jakou by byla bez těchto operačních zkušeností. Nebýt zahraničních operací, nikdy bychom nebyli tam, kde jsme, nikdy bychom neměli takovou míru bojeschopnosti, připravenosti a kvalitu lidí, kterou máme dnes.“

Drony dělostřelectvo nenahradí

Řehka v podcastu Zbytečná válka varoval před rychlým zavrhováním některých typů zbraní: „Byl bych opatrný. Ne každé bojiště bude v budoucnu vypadat stejně jako ukrajinské. Každou válku je potřeba posuzovat v dané situaci a v daném kontextu. Obecně jak se říká, zůstává povaha války v mnoha směrech plus minus stejná. To znamená, že tam je nejistota, válečná mlha, jak psal Clausewitz. To je podobné, vyvíjí se technologie, ale tak to bylo vždy. Jejich rozvoj je masivní, ale já bych byl opatrný ohledně okamžitého skákání na nějaké trendy. Představa, že drony nahradí všechno, je prostě nesmysl. FPV drony, které se začaly masivně používat, určitě mají svůj význam, je to nový aspekt na bojišti, se kterým je potřeba počítat. Ale představa, že nahradí dělostřelectvo, je mylná,“ říká Řehka.

„Armády pořád budou muset manévrovat, mít efektivní palbu, efektivní velení, řízení, logistiku a udržitelnost. Technologie je posouvají, ale určitě bych byl obezřetný s tím, jak jsme chtěli pár let zpátky rušit tankové vojsko, rušit dělostřelectvo, protože jsme v té době viděli na bojištích nějaký trend. Bylo běžné, že se vyhazovaly protiletadlové kanony a kulomety, které mají dnes opodstatnění proti jednoduchým dronům,“ dodal.

O rozpočet na obranu bude v koalici tuhý boj

Domácí

Řehka zmínil i to, že armáda se připravuje na boj v kybernetickém prostoru: „Naše kybernetické informační síly oslavily pět let existence. Jsou ještě ve fázi budování, určitě nejsme tam, kde potřebujeme být. Vzhledem k rychlosti technologického vývoje tam asi nikdy nebudeme, vždy to bude dynamický proces, ale nemyslím si, že bychom se měli za co stydět.“

Digitalizace je potřeba, ale vytváří i zranitelnost

„Čím víc digitalizujeme - a my potřebujeme digitalizovat, protože je to trend, který dává na bojišti výhodu - tak si tím logicky vytváříte určité závislosti a zranitelnosti. Naše zaměření je na ochranu vlastních systémů a podporu vojenských operací. Může to být i o aktivním působení na protivníka a využívání jeho mezer,“ řekl náčelník generálního štábu.

Je spokojený, že se daří pro armádu získávat specialisty. Zmínil problematiku boje ve vesmírné doméně: „Je potřeba s ní umět pracovat třeba na úrovni štábu vojenských plánovačů, protože určité akce ve vesmírné doméně mohou mít vliv na to, že v určitou dobu na určitém místě může mít některý zbraňový systém menší přesnost.“

Celý rozhovor bude zveřejněn v příštím týdnu v rámci podcastu Zbytečná válka.

Armáda potřebuje růst o tisíc vojáků ročně, nabírá jen polovinu

Domácí

Výběr článků

Načítám