Hlavní obsah

Putinův termín ohledně vytlačení Ukrajinců z Kurské oblasti nesplněn. Rusové přisouvají další síly

Rusové chtějí ukrajinské jednotky z Kurské oblasti vytlačit do zimy, uvádí nová analýza Institutu pro studium války. Nepříznivé podzimní a zimní počasí by totiž veškeré vojenské operace výrazně ztížilo. Institut tak vysvětluje zesílení ruských operací v oblasti v posledních dnech. Podle Ukrajinců Rusko přisunutím nových vojáků oslabilo své síly na ukrajinské frontě.

Foto: Profimedia.cz

Rusové ostřelují ukrajinské pozice.

Článek

Ruský vládce Vladimir Putin stanovil v srpnu jako pevné datum, dokdy musí ruská armáda vytlačit Ukrajince z ruské Kurské oblasti, první říjen. To se nestalo, snahy ale pokračují.

Ruská protiofenziva v oblasti výrazně zesílila ve čtvrtek 10. října, a to současně v Gluškovském a Sudžanském okrese. Ruský vojenský personál následně oznámil, že se jim v Koreněvském okrese podařilo obklíčit dva ukrajinské prapory, ale tuto informaci analytici Institutu nepotvrdili. Podobně nebyly zaznamenány žádné důkazy podporující ruské tvrzení, že během čtvrtka a pátku byla z Gluškovského okresu vytlačena většina ukrajinských sil.

Pro posílení protiofenzivy má Rusko podle analýzy dva hlavní důvody. Tím prvním je blížící se zhoršení počasí s příchodem zimy. „Ruské armádní velení se může obávat, že špatné počasí na podzim 2024 a na začátku zimy 2024–2025 povede k pozičním bojům a ukrajinským silám poskytne více času na zakopání se a opevnění svých stávajících pozic, což ruské snahy vytlačit ukrajinské jednotky přes hranici dále zkomplikuje,“ stojí v analýze.

Rusové postupují, ale jejich problémy rostou

Válka na Ukrajině
Foto: ISW

Ukrajinská fronta na mapě ISW - červená barva označuje území pod kontrolou Rusů, žlutá jejich postup a modrá postup Ukrajinců.

Druhou hlavní motivací by pak mělo být, že čím dříve budou Ukrajinci z Kurské oblasti vytlačeni, tím dříve bude možné posílit ruskou ofenzivu v Doněcké oblasti.

„Ruské armádní velení pravděpodobně doufá, že rychlá likvidace ukrajinské invaze v Kurské oblasti umožní přesun sil do Doněcké oblasti,“ uvádí analýza, jež zmiňuje ruské plány na dobytí Pokrovsku a vytlačení ukrajinských sil ze západu Doněcké oblasti.

Vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj již dříve oznámil, že Rusko přesunem asi 50 tisíc vojáků do Kurské oblasti oslabilo své síly na ukrajinské frontě.

V okolí Pokrovsku však Rusové nadále postupují, ačkoliv kvůli tomu mají obří ztráty.

Ruské město odhalí pomník Stalinovi. Lidé to chtěli, říká gubernátor

Evropa

Výběr článků

Načítám