Hlavní obsah

Putin vyhrožuje Jižní Koreji

Ruský prezident Vladimir Putin hrozí Jižní Koreji odpovědí, která se jí nebude líbit, pokud začne dodávat zbraně Ukrajině. Soul o tom začal uvažovat poté, co Rusko a Severní Korea uzavřely bezpečnostní dohodu.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Jihokorejský tank K-2

Článek

„Co se týká dodávek vražedných zbraní do zóny bojů na Ukrajině, byla by to velká chyba,“ řekl Putin na tiskové konferenci ve Vietnamu podle agentury Jonhap. „Doufám, že se to nestane. Pokud k tomu dojde, budeme muset také udělat příslušná rozhodnutí, jež by současné jihokorejské vedení nepotěšila,“ vyhrožoval ruský prezident.

Putin a severokorejský vůdce Kim Čong-un podepsali v Pchjongjangu smlouvu o vzájemném strategickém partnerství. V článku čtyři stojí, že si obě země v případě napadení přijdou bezodkladně na pomoc, což představuje návrat k situaci za studené války. Podobnou smlouvu měl s KLDR už Sovětský svaz, ale ta v roce 1996 přestala platit. Putin se snažil význam smlouvy zlehčovat, že jde jen o obnovení smlouvy mezi oběma zeměmi z roku 1961.

Jižní Korea je ale přesto znepokojena. Obává se, že by Rusko mohlo navzdory sankcím uvaleným na KLDR pomáhat Severní Koreji s modernizací armády, i když se nepředpokládá, že by dodalo požadovaná moderní letadla nebo klíčové komponenty pro rozvoj jaderných zbraní.

Rusko a Severní Korea se dohodly na vzájemné vojenské pomoci

Evropa

To vše je porušením sankcí uvalených na KLDR Radou bezpečnosti OSN, jak upozornil jihokorejský poradce pro národní bezpečnost Čang Ho-džin: „Jakákoli spolupráce, která přímo nebo nepřímo pomůže posílit severokorejské vojenské schopnosti, je porušením rezolucí Rady bezpečnosti.“

Rusko blokuje sankce na KLDR

Putin dokonce řekl v Pchjongjangu, že by se měly přehodnotit sankce uvalené na KLDR. Rusko v březnu v RB OSN zablokovalo rezoluci, podle které se měly prošetřovat dodávky zbraní z KLDR do Ruska. Severní Korea už dodala Rusku několik milionů dělostřeleckých granátů a také taktické balistické rakety, což je také porušení rezolucí OSN.

Čang ve čtvrtek oznámil, že „plánuje přehodnotit otázku poskytování zbraňové pomoci Ukrajině“.

Jižní Korea dlouhodobě zastává postoj, že nedodává zbraně do oblasti konfliktů, a držela se toho i navzdory výzvám západních zemí, aby Kyjevu pomohla. Na Ukrajinu posílá balíčky první pomoci, léky, minohledačky nebo ochranné oděvy, ale zbraně ne.

Jižní Korea současně uvalila na KLDR další sankce, které nově dopadnou na čtyři lodě, pět organizací a osm osob spojených s dodávkami zbraní a ropy mezi Ruskem a KLDR.

Případné rozhodnutí Soulu umožnit dodávky zbraní na Ukrajinu, by bylo pro Kreml nepříjemné. Korejská republika má vyspělý obranný průmysl, vyrábí tanky K-2, samohybné houfnice K-7 i munici ráže 155 mm pro ně, rakety nebo vojenská letadla. Její výrobní kapacity jsou navíc volné, takže Polsko dostalo tanky K-2 už loni, pouhý rok po jejich objednávce.

Jižní Korea reaguje na dohodu Moskvy a KLDR: Zváží dodávky zbraní Ukrajině

Evropa

Výběr článků

Načítám