Hlavní obsah

Putin: U Charkova jde vše podle plánu, město zatím dobýt nechceme

Ruské síly podle ruského vůdce Vladimira Putina v Charkovské oblasti postupují podle plánu. S dobytím druhého největšího ukrajinského města Charkova ale zatím nepočítá. Informuje o tom agentura Reuters s odvoláním na ruské agentury TASS a RIA Novosti.

Foto: Profimedia.cz

Ruský vůdce Vladimir Putin

Článek

Putin, který v pátek končí svou dvoudenní návštěvu Číny, také uvedl, že bude sledovat dění na červnové švýcarské konferenci o Ukrajině. Je ale přesvědčen, že jejím cílem je přijít s ultimátem pro Rusko. Moskva už dříve uvedla, že nebude na summitu, který bude hledat cestu z Ruskem vyvolané války.

Ruský vůdce podle agentur také uvedl, že se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem diskutoval o výzvě francouzského prezidenta Emmanuela Macrona k příměří v ozbrojených konfliktech na celém světě v době letních olympijských her v Paříži. Jestli ji Moskva vyslyší, ale nesdělil.

Ukrajinci stabilizovali situaci v Charkovské oblasti, řekl Zelenskyj

Evropa

Místo toho Putin, který před více než dvěma roky zahájil válku na Ukrajině, obvinil Kyjev za nynější ruskou ofenzivu v Charkovské oblasti. Rusko podle něj potřebuje nárazníkovou zónu pro vlastní bezpečnost kvůli ukrajinským útokům na ruskou Belgorodskou oblast, která leží u hranic.

Jedenasedmdesátiletý autoritářský politik také na tiskové konferenci zopakoval tvrzení, že Rusko se nikdy nebránilo vyjednávání. V neposlední řadě poznamenal, že se Moskva snaží přijít na to, komu může ve vztahu ke konfliktu na Ukrajině věřit.

Rusko nemá dost vojáků pro strategický průlom u Charkova, tvrdí generál

Evropa

Výběr článků

Načítám