Hlavní obsah

Putin se nezastaví před ničím, reaguje na bombardování dětské nemocnice Pavel

Evropští politici reagují na pondělní bezprecedentně barbarský útok Ruské federace na dětskou nemocnici Ochmatdyt v Kyjevě. Podle prezidenta Petra Pavla je útok důkazem toho, že se ruský vůdce Vladimir Putin před ničím nezastaví. Ministerstvo zahraničí jej zase označilo za barbarství. K útoku se ale vyjádřil například i litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis, šéf slovenské opozice Michal Šimečka nebo budoucí šéfka evropské diplomacie a současná estonská premiérka Kaja Kallasová.

Foto: Profimedia.cz

Zraněný chlapec po ruském útoku na dětskou nemocnici

Článek

„Zásah dětské nemocnice v Kyjevě a mnoha dalších ukrajinských měst je důkazem toho, že Putinovo Rusko se nezastaví před ničím. Útok na ty nejzranitelnější je neomluvitelný,“ uvedl na síti X Pavel.

Nedlouho po něm se k útoku na nemocnici v Kyjevě vyjádřilo i ministerstvo zahraničí, které jej označilo za barbarský.

Rusové v Kyjevě rozbombardovali největší dětskou nemocnici v zemi.Video: Reuters

Vyjádřil se i šéf české diplomacie Jan Lipavský. „Zatímco užiteční idioti blouzní o míru s Putinem, on posílá rakety na dětskou nemocnici,“ sdělil Novinkám Lipavský.

Mluvčí české diplomacie Daniel Drake navíc uvedl, že ruský útok byl dva kilometry od české ambasády v Kyjevě. „Naši kolegové z ambasády popsali útok jako nebývale silný. Nejbližší dopad rakety byl jen dva kilometry od zastupitelského úřadu. Naši kolegové přečkali útok v krytu a jsou v pořádku,“ uvedl pro Novinky Drake.

Útok nezůstal bez odezvy ani jinde v Evropě. „Putin posílá své pozdravy summitu NATO tím, že bombarduje dětskou nemocnici. Jako kdyby ještě bylo potřeba vysvětlovat, proč musí mít Ukrajina nyní veškerou možnou podporu a skutečné záruky bezpečnosti do budoucna,“ napsal na síti X Landsbergis s referencí na summit NATO ve Washingtonu, který se bude konat od 9. do 11. července.

Šéf slovenské opozice svoji reakci vztáhl na pondělní ruský útok na Ukrajinu, který si vyžádal nejméně dvě desítky obětí mimo jiné v Kyjevě nebo v Kryvém Rihu.

„Takový obyčejný den na Ukrajině a na Slovensku. Ruské letectvo zasáhlo nemocnici, zabilo 20 lidí a nejméně 50 dalších zranilo,“ uvedl Šimečka. I on konstatoval, že je Ukrajinu nutné podporovat, což je jediná cesta, jak zaručit mír.

„Ostatně agresora, jako je Putin, lze zastavit pouze jednoznačnou podporou Ukrajiny a jejího boje za suverenitu, nikoliv falešnými řečmi o míru, jak to dělají (Robert) Fico a (Viktor) Orbán,“ dodal.

Útok okomentovala i budoucí šéfka evropské diplomacie Kallasová. „Šokující záběry, jak ruské rakety zasáhly nemocnici Ochmatdyt, největší dětskou nemocnici na Ukrajině,“ prohlásila.

Rusové zaútočili na dětskou nemocnici v Kyjevě v pondělí dopoledne. Podle listu Ukrajinska pravda si útok vyžádal zatím neurčitý počet obětí. Prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že v současnosti jsou pod troskami lidé, které se snaží dostat ven všichni, kdo jsou k dispozici - záchranáři, lékaři i obyčejní lidé.

Masivní útok na Ukrajinu: Rusové v Kyjevě rozbombardovali největší dětskou nemocnici v zemi

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám