Hlavní obsah

Putin se mě na nic neptal, řekl Lukašenko o okolnostech ruského útoku na Ukrajinu z Běloruska

Ruský prezident Vladimir Putin nežádal Minsk o povolení zaútočit na Ukrajinu z běloruského území, protože šlo o „normální stahování jednotek po vojenském cvičení“. Prohlásil to v rozhovoru pro stanici BBC autoritářský běloruský vůdce Alexandr Lukašenko.

Foto: Profimedia.cz

Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko a ruský prezident Vladimir Putin na summitu zemí skupiny BRICS v ruské Kazani (23. října 2024)

Článek

Lukašenko tak reagoval na dotaz, v němž se ho novinář BBC zeptal, proč dovolil Rusku zaútočit na Ukrajinu z běloruského území.

„A jak víte, že jsem dal povolení k použití běloruského území?“ kontroval nejprve protiotázkou Lukašenko. Podle něj na jihu Běloruska tehdy probíhalo vojenské cvičení, kterého se zúčastnilo několik tisíc ruských vojáků, které Putin začal stahovat podél hranice Ukrajinou.

„V určitém okamžiku přesměroval některé z těchto vojáků na Kyjev. Jsem ji jistý, že byli vyprovokováni,“ vysvětlil Lukašenko. „Záleží na Putinovi, jak svá vojska stáhne, jestli přes Kyjev. Mohl by také jít přes Minsk,“ doplnil.

Se svými vojáky si může dělat, co chce

Vzápětí padl dotaz, zda Lukašenko tehdy volal Putinovi a žádal ho o vysvětlení, co se děje. „Ne, nevolal jsem mu, byli to jeho vojáci a měl právo stáhnout je, kam chce,“ řekl běloruský vůdce.

Tato odpověď „odráží míru vlivu Kremlu v sousedním Bělorusku“, uvedla BBC s tím, že dalším příkladem je ruské rozmístění taktických jaderných zbraní na běloruském území.

Změna ruské jaderné doktríny konečně zchladí zápal Západu, libuje si Lukašenko

Válka na Ukrajině

Podle Lukašenka Putin „nikdy nepoužije (jaderné) zbraně umístěné v Bělorusku bez souhlasu běloruského prezidenta“. Zároveň si ale Lukašenko pospíšil s ujištěním, že on sám „je připraven“ použití těchto jaderných zbraní povolit.

Šéf Kremlu odůvodnil svou invazi mimo jiné tím, že Ukrajina údajně připravovala na útok na Rusko. Lukašenko před časem slíbil, že ukáže mapy s vyznačením, kde se útok připravoval, až dosud to však neudělal. Opakovaně ale prohlašuje, že NATO by údajně mohlo zaútočit na Bělorusko, a proto jeho země pořádá četná vojenská cvičení u hranic sousedních zemí a na svém území umístila ruské jaderné zbraně.

Otevřený Lukašenko: Potvrdí-li se vojáci KLDR na Ukrajině, NATO bude mít záminku zakročit

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám