Hlavní obsah

Putin se bojí použít jaderné zbraně, miluje styl svého života, řekl Zelenskyj

Ruský vůdce Vladimir Putin se bojí použít jaderné zbraně. Nechce totiž přijít o svůj styl života, který až moc miluje, prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Uvedl to v nedělním rozhovoru pro americkou stanici Fox News, jejíž redaktor se prezidenta dotázal, zda ho ruské jaderné výhrůžky znepokojují.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Nikdo neví, co se mu honí hlavou. Jaderné zbraně může použít kdykoli proti jakékoli zemi. Nebo také ne. (…) Nejsem ale Putin. Díky bohu. On se nechová přiměřeně. Žádný adekvátní člověk nemůže jen tak přijít na Ukrajinu a udělat to, co udělal on,“ uvedl Zelenskyj. „(Putin) miluje svůj život a styl svého života. A proto si myslím, že se bojí použít jaderné zbraně,“ dodal ukrajinský prezident.

Zelenskyj poskytl rozhovor televizi Fox News v době, kdy Ruská federace usilovně pracuje na změnách jaderné doktríny. Šéf Kremlu minulý týden uvedl, že upravená jaderná doktrína počítá s možností, že by Rusko mohlo nasadit jaderné zbraně v situaci, v níž nejaderný stát podporovaný jadernou mocností zaútočí na Rusko.

Podle Putina se jedná o „upřesnění odpovídající současným vojenským hrozbám a rizikům pro Ruskou federaci“. Na mysli tak pravděpodobně měl ukrajinský vpád do ruské Kurské oblasti, kde Ukrajina kontroluje stovky kilometrů agresorova území.

Rusko hrozí jaderným úderem proti zemím, které pomáhají Ukrajině

Válka na Ukrajině

„Je důležité předvídat vývoj situace a současně přizpůsobit ustanovení dokumentu strategického plánování současné realitě,“ uvedl Putin s tím, že stejná pravidla se vztahují také na Bělorusko, se kterým Rusko vše projednává.

Drony nás nijak nevzrušují

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pondělí podle vládní agentury TASS prohlásil, že do změny ruské jaderné doktríny se nijak nepromítnou ani ukrajinské dronové útoky.

„No, abych byl upřímný, není třeba tento dokument (změnu jaderné doktríny) příliš zdůrazňovat. (…) SVO (ruský výraz pro agresivní válku na Ukrajině) pokračuje sama o sobě a není třeba pokaždé hledat nějaké souvislosti,“ uvedl.

Rusko jaderným úderem na různé země hrozí již od začátku války. Často je vypouští z úst exprezident a současný místopředseda Ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medvěděv nebo také známý propagandista Vladimir Solovjov.

Americký Institut pro studium války (ISW) uvedl, že snahou šéfa Kremlu je vdechnout nový život hrozbám jaderným úderem a současně to má vyvolat paniku mezi západními politiky v době, kdy se vážně hovoří o povolení, aby Ukrajina mohla západními zbraněmi útočit na ruské území.

Medvěděv: Neblafujeme, když mluvíme o jaderných zbraních

Evropa

Výběr článků

Načítám