Hlavní obsah

Pět tisíc měsíčně. Putin propálil počet mrtvých Rusů na Ukrajině

Ruský vůdce Vladimir Putin při středečním setkání s novináři připustil, že na Ukrajině každý měsíc umře pět tisíc ruských vojáků. Informovali o tom analytici z amerického Institutu pro studium války (ISW), podle kterých Rusové každý měsíc ztratí až 20 tisíc vojáků, když bereme v potaz standardní poměr zraněných a zabitých vojáků tři ku jedné.

Foto: Mikhail Metzel, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Podle našich propočtů ztrácí ukrajinská armáda 50 tisíc lidí měsíčně. Jsou to sanitární (zranění vojáci) a nenávratné ztráty (mrtví vojáci). Poměr mezi nimi mají 50 na 50,“ prohlásil Putin, podle něhož tak zemře za měsíc 25 tisíc Ukrajinců a 25 tisíc dalších je zraněno.

Ruský vůdce dále uvedl, že poměr mezi ukrajinskými a ruskými nenávratnými ztrátami je pět ku jedné, z čehož vyplývá, že Rusové každý měsíc ztratí na Ukrajině pět tisíc vojáků. „Pokud budeme mluvit o nenávratných ztrátách, tak je poměr stále stejný: jedna ku pěti,“ uvedl Putin na setkání s novináři, jehož přepis je dostupný na webu Kremlu.

Američtí analytici ve své pravidelné denní svodce ve čtvrtek dále uvedli, že standardní počet padlých a zraněných ve válečných konfliktech je tři ku jedné, což naznačuje, že Rusové měsíčně v bojích ztratí dalších 15 tisíc vojáků, kteří vlivem zranění opustí bojiště. Celkový počet ruských ztrát by tedy mohl být až 20 tisíc vojáků, což je 667 denně.

Putin nosí vestu a vozí si všude jídlo. Kreml posiluje bezpečnost kvůli atentátům

Evropa

Pokud by seděla Putinova čísla, znamenalo by to, že Rusové od začátku války během zhruba 27 měsíců ztratili 135 tisíc vojáků. Dalších až 405 tisíc mohlo být zraněno. Z jeho čísel by dále plynulo, že Ukrajinci přišli o 675 tisíc vojáků a dalších 675 tisíc bylo zraněno.

Zelenskyj mluvil o 31 tisících padlých Ukrajinců

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nicméně letos v únoru uvedl, že Ukrajinci během dvou let války přišli o 31 tisíc vojáků. „V této válce padlo 31 tisíc ukrajinských vojáků. Ne 300 tisíc nebo 150 tisíc nebo jak to Putin a jeho prolhané okolí tvrdí. Ale každá z těchto ztrát je pro nás velkou ztrátou,“ prohlásil podle britské zpravodajské televize BBC.

Zelenskyj podle serveru Newsweek hovořil i o ruských ztrátách. Podle něj od února 2022 do února 2024 zemřelo 180 tisíc Rusů a dalších 320 tisíc bylo zraněno.

Američtí představitelé minulý srpen uvedli, že během 18 měsíců války obě válčící strany přišli dohromady o zhruba 500 tisíc vojáků, kteří byli buď zabiti v boji, nebo zraněni. 300 tisíc z nich mají být Rusové s tím, že 120 tisíc z nich zemřelo a dalších 170-180 tisíc bylo zraněno. Ukrajinců mělo do té doby zemřít necelých 70 tisíc a 100-120 tisíc mělo být zraněno.

Žádná z uvedených čísel ovšem nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

Rusko posílá do Karibiku válečné lodě v rámci zastrašení USA

Svět

Výběr článků

Načítám