Hlavní obsah

Putin nechal zbourat své sídlo v Soči. Bojí se ukrajinských dronů, tvrdí list

Soči

Ruský vůdce Vladimir Putin nechal zbourat svoji prázdninovou vilu u Černého moře nedaleko Soči. Informuje o tom britský deník The Telegraph s odkazem na ruský exilový web Proekt, podle něhož tak šéf Kremlu učinil kvůli tomu, že se bojí útoku ukrajinských dronů. Tuto informaci nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

Foto: Proekt.media

Putinova rezidence v Soči přišla o hlavní budovu.

Článek

Web Proekt zveřejnil satelitní snímky, které Putinovo sídlo Bočarov Ručej zachycují ve stylu „před a po“ v květnu 2023 a v květnu 2024.

Na snímku z května 2023 je jasně patrná velká budova s červenou střechou, což britský deník označil jako typické pro letní sídlo Rusů. Je posazena mírně dozadu od Černého moře na rozlehlém pozemku s několika hospodářskými budovami.

Fotografie z letošního roku ale ukazuje, že budova zmizela a místo ní se objevilo něco, co připomíná staveniště. Žádné další budovy, které sídlo zahrnuje, dotčeny nebyly. Snímky z obou let nicméně naznačují, že se o sídlo nikdo nestará, neboť se na nich objevuje vyšší a hustší vegetace, píše deník.

Ukrajinští hackeři „poblahopřáli“ Putinovi k narozeninám

Válka na Ukrajině

Nejoblíbenější sídlo

Bočarov Ručej je asi tím vůbec nejoblíbenějším sídlem ruského vůdce. Podle údajů Kremlu v něm trávil až 37 dní ročně. Hostil v něm navíc zahraniční hosty a slavil v něm narozeniny se svou milenkou Alinou Kabajevovovu, bývalou gymnastkou, která ve své sportovní kariéře získala mimo jiné dvě zlaté olympijské medaile.

V posledních 12 měsících na Soči ale stále častěji útočí ukrajinské drony, což podle Proektu Putina vyděsilo, protože do svého sídla u Černého moře letos přicestoval pouze jednou, a to v březnu, kdy jej navštívil šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii Rafael Grossi.

„Putin letěl do Soči naposledy před sedmi měsíci,“ řekl Proektu zdroj, který sám sebe označil za „Putinova známého“. „Dokonce porušil dlouholetou tradici, kdy do Soči jezdil na květnové oslavy Alininých narozenin,“ dodal.

Druhý zdroj Proektu, který uvedl, že je „Putinovým přítelem“, zase sdělil, že kremelští úředníci letos nedostali vůbec žádnou pozvánku k návštěvě sídla. „Diskutují o tom mezi sebou a jsou překvapeni, že je přestali zvát na schůzky do Soči,“ uvedl.

Ruský vůdce, který v pondělí oslavil své 72. narozeniny, je od rozpoutání války na Ukrajině paranoidní, že na něj někdo spáchá atentát. Ve svém sídle u Soči si dokonce nechal vybudovat kopii své kanceláře z moskevské rezidenci, aby vyvolal dojem, že se nachází v ruském hlavním městě, uvádí The Telegraph.

Rusové mají na frontě rekordní ztráty

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám