Hlavní obsah

Putin a jeho mír: Naše podmínky a znásilněná Ukrajina

Ruský prezident Vladimir Putin na Východním ekonomickém fóru ve Vladivostoku navrhl jako možné prostředníky pro případné mírové rozhovory s Ukrajinou Brazílii, Čínu a Indii. Zdůraznil, že Moskva jednání nikdy neodmítala, současně však zmínil, že svatou povinností je ochrana pohraničních regionů před ukrajinskými útoky a že Rusko bude vždy chránit ruskojazyčné obyvatele na Ukrajině.

Foto: Vyacheslav Prokofyev, Reuters

Vladimir Putin na hospodářském fóru ve Vladivostoku

Článek

„Jestli jsme připraveni s nimi (Ukrajinci) vést rozhovory? My jsme to nikdy neodmítali. Ale ne na základě nějakých efemérních požadavků, ale na základě těch dokumentů, které byly dohodnuty a fakticky podepsány v Istanbulu,“ řekl podle agentury Interfax Putin na plenárním zasedání ekonomického fóra.

Zopakoval, že se v Istanbulu podařilo dosáhnout shody ohledně skoro všech bodů mírové dohody, což Rusko tvrdí opakovaně, i když ve skutečnosti nic podepsáno nebylo. Moskva v rámci informační kampaně občas vytahuje papíry s údajným návrhem. Ukrajina jednání o míru podmiňuje odchodem okupantů ze svého území, to Kreml odmítá.

Pak se podle Putina do procesu začala vměšovat Velká Británie a ukrajinské úřady „se vydaly jiným směrem“. Opakoval tak tvrzení, že Ukrajinci odmítli přijmout už hotovou dohodu po návštěvě britského premiéra Borise Johnsona v Kyjevě. Zcela při tom pominul, že jednání zamrzla kvůli ruskému masakru ukrajinských civilistů v Buči.

Pitomci, mohli jste mít mír. Putin zesílil výhrůžky Ukrajině

Válka na Ukrajině

Rusko v návrhu požadovalo, aby se Ukrajina zavázala k neutralitě, zřekla se vstupu do NATO, radikálně omezila velikost svých ozbrojených sil a udělila východní Ukrajině zvláštní postavení. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj byl proti.

Prostředníky Čína, Brazílie nebo Indie

Putin odpověděl i na otázku, která země by se mohla stát prostředníkem v případných jednáních mezi Ruskem a Ukrajinou: „Vážíme si našich přátel a partnerů, kteří mají upřímný zájem na řešení všech problémů souvisejících s tímto konfliktem. Jsou to v první řadě Čínská lidová republika, Brazílie, Indie. V této otázce jsem v neustálém kontaktu s našimi kolegy. A nemám pochyby o tom, že vůdci těchto zemí jsou upřímně odhodláni pomoci pochopit všechny detaily tohoto složitého procesu.“

Putin však současně označil takováto jednání za složitá, což si dobře uvědomuje. Podle něj by se jednalo v Kyjevě a na Západě s lidmi, kteří nerespektují zájmy jiných zemí a porušují jakékoli závazky. „Víme, s kým máme co dočinění. Musíme hledat takové formy a záruky, které by do určité míry fungovaly,“ řekl podle TASS prezident země, která vojensky napadla sousední stát, jehož územní integritu v minulosti uznala v několika mezinárodních smlouvách.

Současně podle TASS přiznal, že se Rusko bude vždy vměšovat do politiky Kyjeva. Řekl, že Rusko bude vždy chránit lidi na Ukrajině, kteří mluví ruským jazykem a dodržují ruské tradice. O tom, že například Charkov či Kramatorsk, kde při ruském bombardování zahynuly stovky lidí, jsou většinově ruskojazyčná města, pomlčel.

Svatá povinnost ruské armády vyhnat nepřítele

Za svatou povinnost armády označil ochranu lidí v příhraničních oblastech, kde Ukrajinci podnikají odvetné údery.

„Když hovoříme o těchto otázkách, je nutné především myslet na lidi, kteří procházejí vážnými zkouškami a trpí těmito teroristickými útoky,“ řekl Putin podle TASS.

Zřejmě se to týká Kurské oblasti, ale nelze vyloučit, že má na mysli i Ruskem nezákonně anektovaná ukrajinská území, která se ruské armádě ještě nepodařilo dobýt. „Svatou povinností ozbrojených sil je udělat vše pro to, aby vyhnaly nepřítele z těchto území a spolehlivě chránily naše občany,“ poznamenal ruský vůdce.

Putin také ve Vladivostoku řekl, že ukrajinský vpád do ruské Kurské oblasti měl zastavit ruský postup na Donbasu, což se ale nepodařilo. Podle něj se v Kurské oblasti už situace stabilizovala, Ukrajinci se tam však zakopávají.

„Hlavní garancí bezpečnosti je růst ekonomiky a vojenského potenciálu samotné Ruské federace, spolehlivé a stabilní vztahy s našimi partnery a spojenci,“ řekl také Putin na fóru.

Zelenskyj v Turecku kontroloval, jak se staví korvety pro Ukrajinu

Evropa

Související články

Výběr článků

Načítám