Hlavní obsah

Průzkum: Každý devátý ukrajinský uprchlík je už doma. Dalších 40 procent návrat plánuje

Přibližně 35 procent ukrajinských uprchlíků, kteří se po ruském rozpoutání války usadily v Evropě, se plánuje vrátit domů, až to bude bezpečné. Téměř jedenáct procent z nich se už domů dokonce vrátilo a další čtyři procenta se chtějí vrátit co nejdříve nehledě na bezpečnost v zemi. Vyplývá to z průzkumu německého výzkumného institutu Ifo, který sídlí v Mnichově.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinští uprchlíci

Článek

Téměř čtvrtina ukrajinských uprchlíků uvedla, že chce zůstat v Evropě dlouhodobě a usadit se mimo Ukrajinu, a to i po ukončení konfliktu. Dalších 25 procent z nich se dosud nerozhodlo, uvádí průzkum.

„Naše výsledky ukazují, že ačkoli se mnozí z uprchlých Ukrajinců stále chtějí vrátit do své země, pro naprostou většinu je rozhodujícím faktorem průběh války. Čím déle konflikt trvá, tím více je těch, kteří si dovedou představit budoucnost mimo Ukrajinu,“ uvedla Yvonne Giesingová, výzkumná pracovnice německého institutu.

To dokazuje i fakt, že krátce po útěku z Ukrajiny pouze deset procent Ukrajinců uvedlo, že se plánují dlouhodobě žít mimo svoji zemi. Do konce roku 2023 se ale toto číslo zvýšilo v průměru o 1,6 procentního bodu za každých sto uplynulých dní.

Tragická kolektivní zkušenost. 4 z 5 Ukrajinců mají někoho, kdo zemřel či byl zraněn ve válce

Zahraniční

Naproti tomu se téměř 60 procent Ukrajinců chtělo vrátit na Ukrajinu ve chvíli, kdy země bude opět bezpečná. I toto číslo ale prudce kleslo, a to o 4,7 procentního bodu za sto dní.

Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky uvedl, že k 15. říjnu 2024 uprchlo z Ukrajiny do zemí z celého světa 6 752 000 Ukrajinců. Na 6 191 800 z nich uprchlo do jiných zemí v Evropě. Na území České republiky se jich k 6. říjnu nacházelo 380 375.

Ukrajinští uprchlíci navíc již dávno odvádějí do českého rozpočtu více, než Česko vydává na jejich podporu. Během letošního prvního pololetí země vynaložila 7,3 miliardy korun z rozpočtu, příjmy ovšem byly téměř 11,7 miliardy. Ukrajinci tak Česku v prvním pololetí roku 2024 vydělali 4,4 miliardy, vyplývá z informací ministerstva práce a sociálních věcí.

Česko za pololetí vydělalo na ukrajinských uprchlících 4,4 miliardy

Ekonomika

Výběr článků

Načítám