Hlavní obsah

V Rusku už cvičí 11 tisíc pěšáků z KLDR. Připraveni budou v listopadu, varuje ukrajinská rozvědka

Aktualizováno

Na východě Ruska se v současné chvíli cvičí asi 11 tisíc severokorejských pěšáků. Od 1. listopadu budou připraveni se účastnit bojových akcí, prohlásil šéf ukrajinské rozvědky Kyrylo Budanov. Generální tajemník NATO Mark Rutte nicméně uvedl, že aliance nemůže potvrdit přítomnost severokorejských vojáků na Ukrajině.

Foto: STR / KCNA VIA KNS / AFP /, Profimedia.cz

Severokorejští vojáci při přehlídce v Pchjongjangu

Článek

Severokorejské jednotky by měly být připraveny k bojovým operacím s využitím ruské techniky a munice. První jednotka o síle 2600 vojáků bude vyslána do Kurské oblasti, tvrdí Budanov. Podle jeho slov zatím nejsou žádné informace o plánech na využití zbytku severokorejských jednotek. „V tuto chvíli nemáme úplný obrázek,“ dodal Budanov.

BBC zatím nezaznamenala žádné známky toho, že by se na ruském Dálném východě formovala tak velká jednotka. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov odmítl zprávy o zapojení Severní Koreje komentovat a informace o tom, že Severokorejci bojují na straně Ruska, označil za „novinářskou kachnu“.

Agentura UNIAN nicméně s odvoláním na zdroj z ukrajinské rozvědky uvedla, že severokorejští vojáci jsou ve výcviku na základnách a polygonech v Chabarovsku, Ussurijsku, Blagověščensku a Vladivostoku.

Rusové předváděli hostům z KLDR výcvik u Doněcku. Ukrajinský raketový úder šest Korejců zabil

Svět

Šéf Severoatlantické aliance Rutte podle webu Ukrajinska pravda sdělil, že „NATO v tuto chvíli nemůže potvrdit přítomnost vojáků z KLDR na Ukrajině“. Aliance je podle něj v blízkém kontaktu s Jižní Koreou.

Jihokorejský ministr obrany Kim Jong-hjon nicméně uvedl, že severokorejští vojáci na straně Ruska bojují. Tamní agentura Jonhap pak s odvoláním na jihokorejskou rozvědku napsala, že se KLDR rozhodla do války na Ukrajině vyslat čtyři brigády o celkovém počtu 12 000 vojáků včetně speciálních jednotek.

KLDR: Do armády prý narukovalo tento týden 1,4 milionu lidí

Svět

Ukrajinská média začátkem října informovala, že při ukrajinském raketovém úderu v oblasti Rusy okupovaného Doněcka zemřelo šest důstojníků severokorejské armády. Rusové mají podle Ukrajinské pravdy v úmyslu přivézt severokorejské občany na okupované části Doněcké a Luhanské oblasti na stavební práce.

Kim Putinovi: „Nejbližší soudruhu…“

Není pochyb o tom, že Moskva a Pchjongjang v posledních měsících prohloubily úroveň své spolupráce. Severokorejský vůdce Kim Čong-un poslal ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi minulý týden narozeninový vzkaz, ve kterém ho nazval svým „nejbližším soudruhem“.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovořil o zapojení Severní Koreje do války a jihokorejský ministr obrany tento měsíc uvedl, že šance na severokorejské nasazení na Ukrajině je „vysoce pravděpodobná“. Největší otazník visí nad příslušnými čísly.

KLDR má početnou armádu o síle 1,2 milionu vojáků, která je považována za jednu z největších na světě. Chybí jí však bojová zkušenost. Účast 12 000 vojáků ve válce na Ukrajině by byla vůbec prvním velkým nasazením severokorejských jednotek v zahraniční válce.

Severokorejci bojují proti Ukrajincům v ruské Kurské oblasti. Hlášeni první dezertéři

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám