Hlavní obsah

Příprava na dlouhou válku i možnou konfrontaci s NATO. Bělousov má dostat z vojenského průmyslu maximum

K výměně v čele ruského ministerstva obrany přistoupil ruský vládce Vladimir Putin, aby podpořil vleklou válku na Ukrajině a aby zemi připravil na možnou budoucí konfrontaci se Severoatlantickou aliancí (NATO), uvádějí analytici z amerického Institutu pro studium války (ISW). Připomínají přitom zároveň i obvinění z korupce, jež se resortu týkají.

Andrej Bělousov na zasedání vlády 6. května (po Putinově levici)Video: Reuters

Článek

Na pozici ministra obrany střídá Sergeje Šojgua ekonom Andrej Bělosouv. Jde o významný krok v Putinově snaze vytvořit veškeré ekonomické podmínky pro vleklou válku, uvedli američtí analytici ve své pravidelné denní svodce s tím, že se Putin takto možná připravuje i na konfrontaci s NATO.

Foto: Gavriil Grigorov, ČTK/AP

Andrej Bělousov na snímku ze 7. listopadu 2023

Podle nejmenované ruského úředníka, na něhož ISW odkazuje, bude Bělousov pracovat na „kompletní organizaci pracovních a logistických procesů, zajištění nezbytné výroby a dodávek, orientaci ekonomiky na ‚speciální vojenskou operaci‘ a vymačkání technologického maxima z obranného průmyslu“.

Známý vojenský bloger „Rybář“, který má na Telegramu téměř 1,2 milionu sledujících, uvedl, že Bělousova nová role znamená „začátek rozsáhlého auditu a restrukturalizaci všech finančních modelů“ v ruském ministerstvu obrany.

Sergej Šojgu končí v křesle ministra obrany

Evropa

Bez vojenských zkušeností

Bělousov byl v minulosti ruským ministrem hospodářského rozvoje, vojenské zkušenosti nemá. To ovšem není neobvyklé, Šojgu před svým nástupem na ministerstvo v roce 2012 také žádné zkušenosti neměl, připomíná ISW.

Několik ruských insiderů ohledně výměny ministrů uvedlo, že Putin má vážné obavy z míry korupce a zneužívání finančních prostředků v ruské armádě, což dává ISW do souvislosti s tím, že před několika týdny byl zatčen na základě obvinění z korupce jeden se Šojguových náměstků Timor Ivanov.

Američtí analytici dále uvedli, že se Bělousov nedávno zapojil do mnoha projektů v oblasti inovací a bezpilotních letounů, což ho dobře připravuje na vedení ruského ministerstva obrany. „Bělousov má pověst efektivního technokrata a insideři tvrdí, že má pozitivní vztah s Putinem,“ hodnotí ISW.

Bělousov se s Putinem sešel například v listopadu 2023, kdy spolu projednávali projekty obranného průmyslu. Hovořili spolu také o problémech s domácí výrobou bezpilotních letounů.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý ministr obrany Sergej Šojgu a ruský vůdce Vladimir Putin

Ukrajinští vojáci čekají na F-16, ruští na brokovnice

Evropa

V lednu 2023 pak Bělousov osobně oznámil, že Rusko finalizovalo projekt bezpilotních dronů, který počítá s 696 miliardami rublů (asi 175 miliard korun) na výrobu 32 tisíc dronů ročně až do roku 2030.

Putin podle ISW pravděpodobně míní, že Bělousov využije svých zkušeností k propojení federální hospodářské politiky s agendou ruského ministerstva obrany, čímž více zapojí ruský obranný průmysl a integruje jej s domácí hospodářskou politikou.

„Tato snaha vytváří podmínky pro širší hospodářskou mobilizaci, což naznačuje, že Kreml se nadále připravuje na vleklou válku na Ukrajině,“ uvádějí analytici.

O výměně ministrů informovala v neděli ruská vládní agentura TASS. Ta také uvedla, že Šojgu nahradí Nikolaje Patruševa coby tajemníka Bezpečnostní rady Ruské federace. Novou roli Patruševa ruský vládce zatím nespecifikoval. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že Patrušev bude v nejbližší době „převeden na jinou práci“.

Medvěděv: Udeříme na Paříž a Londýn, a to nejen konvenčními zbraněmi

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám