Hlavní obsah

Připadám si jako tygr. Ukrajinský vpád zvedl morálku vojáků

Sudža

Ukrajinský vpád do Kurské oblasti umožnil Ukrajincům převzít alespoň na části přes tisíc kilometrů dlouhé fronty inciativu a nereagovat jen na ruské útoky, uvedl v pondělí Institut pro studium války (ISW). Rusové v Kurské oblasti musejí reagovat a přisouvat posily. Od konce loňského roku něco podobného nezažili, naopak Ukrajinci až do vpádu do Kurské oblasti museli reagovat na ruské útoky a přizpůsobovat se jim. Podle listu The Economist navíc útok zvedá morálku ukrajinských vojáků.

Foto: ISW

Mapa vpádu do Kurské oblasti

Článek

„To, že Rusko drželo od listopadu 2023 iniciativu na celém bojišti, mu umožňovalo určovat místo, čas a rozsah střetnutí na Ukrajině a nutilo Ukrajinu spotřebovávat materiál a lidskou sílu v obranných operacích, které na to reagovaly, uvedl Institut.

Rusko podle něj využívá operační iniciativu na celém bojišti k tlaku na Ukrajině a ke snaze předejít tomu, aby Ukrajinci nashromáždili lidskou sílu a materiál pro budoucí protiofenzivu, a zároveň udržovat takové tempo bojů, které by umožnilo Rusku pokračovat v probíhajících ofenzivních operacích.

„Ukrajinská operace v Kurské oblasti však donutila Kreml a ruské vojenské velení reagovat a přesunovat síly do sektoru, kde ukrajinské síly zahájily útoky,“ napsal ISW. Zmínil také, že do té doby Rusové nepodnikali žádné aktivní operace v Kurské oblasti a nyní tam musejí přesouvat síly.

Rusko si zaslouží spravedlivou odpověď, vzkázal Zelenskyj. Moskva slibuje tvrdou reakci

Válka na Ukrajině

Podle ISW se Rusové na ukrajinský útok nepřipravili, protože Vladimir Putin a ruské velení zřejmě dospěli k chybnému závěru, že Ukrajina postrádá síly postavit se ruské celoplošné iniciativě a narušit ji. Útok v Kurské oblasti zpochybňuje operační a strategické předpoklady, na nichž stojí stávající ruské ofenziva.

Foto: Viacheslav Ratynskyi, Reuters

Ukrajinští vojáci u hranic s Ruskem v Sumské oblasati

Především však vpád nutí ruské velení znovu vyhodnotit, zda celou rusko-ukrajinskou hranici považovat za frontovou linii. To by pro Rusy znamenalo rozmístit podél ní mnohem početnější síly a začít vytvářet mohutnější obranné linie, což ale omezí jeho schopnosti jinde.

Kreml hranici nechránil

Rusko využilo klidu na hranici k jarnímu útoku ze severu na Charkovskou oblast, což donutilo Kyjev vyslat k Charkovu posily, které chyběly jinde. Nyní totéž zažívá samo Rusko v Kurské oblasti.

I když v ní opakovaně čelí nájezdům ruských dobrovolníků, Kreml odmítl výzvy tam vyslat silnější jednotky na ochranu hranice. Ruské vedení dospělo k závěru, že výpady nepředstavují střednědobou nebo dlouhodobou hrozbu pro ruské operace na Ukrajině.

„Současný ukrajinský vpád nicméně představuje výraznou hrozbu pro ruské vojenské operace na Ukrajině a pro stabilitu Putinova režimu, vyžaduje tudíž odpověď,“ uvedl Institut, který zmínil, že geolokované fotografie z víkendu potvrzují ukrajinský postup západně a severozápadně v Kurské oblasti, i když Rusko tvrdí, se mu podařilo situaci stabilizovat.

Ukrajinské síly postoupily ke Korenovu a operují na jeho okraji a přiblížily se i k Olgovce. Postoupili i dál na sever od Sudži. Bojují však i jihovýchodně od Sudži u Gujeva.

Máme rušné ráno. Rusové evakuují část Bělgorodské oblasti

Evropa

Tlak na Donbasu neslábne

List The Economist však upozornil, že ukrajinský vpád nezmenšil ruský tlak na ukrajinské síly na Donbasu na Toreck, Časiv Jar a Pokrovsk.

„Minimálním cílem (ukrajinské operace) je stažení ruských jednotek z hlavních sektorů fronty - Charkova a Donbasu. Rusko přesouvá vojáky z charkovského směru, ale z oblasti Donbasu jich přesunulo mnohem méně,“ napsal Economist.

Potvrzuje to vývody analytiků, že Rusko bude dál chtít pokračovat v postupu v Donbasu, aby splnilo jeden z prvních cílů invaze na Ukrajinu - obsazení celé Doněcké a Luhanské oblasti, čehož zatím nedosáhlo. Důvod je však i logistický - jednotky nasazené u Charkova to mají do Kurské oblasti blíž.

„Jejich velitelé nejsou idioti,“ komentoval to člen ukrajinského generálního štábu. „Přesouvají síly, ale ne tak rychle, jak bychom chtěli. Vědí, že nemůžeme natáhnout logistiku na 80-100 km.“ Právě logistické zajištění čela ukrajinských jednotek spolu se zajištěním jejich boků limituje maximální hloubku ukrajinského postupu.

Economist však upozorňuje, že vpád do Kurské oblasti zvedl ukrajinským vojákům morálku. „Poprvé po dlouhé době postupujeme vpřed. Připadám si jako tygr,“ řekl týdeníku ukrajinský voják s volacím znakem Angol zraněný v Kurské oblasti .

Foto: ISW

Mapa vpádu do Kurské oblasti

„Všichni jsou nervózní.“ Mezi obránci Kurské oblasti vládne chaos, píše ruský vojenský blog

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám