Hlavní obsah

Ukrajinský zásah nedaleko Krymu. Trajekt s pohonnými hmotami šel ke dnu

Aktualizováno

V přístavu Kavkaz na jihu Ruska vypukl požár poté, co ukrajinské síly zasáhly trajekt naložený 30 cisternami s pohonnými hmotami, oznámily místní úřady. Zasažená loď se nakonec potopila, většinu posádky se podařilo zachránit a po dvou pohřešovaných se ještě pátrá, hlásí ruská média. Ukrajina se k útoku nevyjádřila.

Foto: Social Media, Reuters

Záběry požáru v přístavu Kavkaz

Článek

„Na krasnodarském území učinil Kyjev další teroristický útok. Byl napaden trajekt s cisternami na pohonné hmoty v přístavu Kavkaz. Na místě pracují záchranné a speciální složky,“ uvedly místní úřady v oficiální zprávě.

K zásahu mělo dojít v 16:30 moskevského času (15:30 SELČ). Trajekt podle nepotvrzených zpráv ze sociálních sítí zasáhla pravděpodobně protilodní střela Neptun. Požár měl třetí stupeň nebezpečnosti, píše agentura TASS.

Server Ukrajinska pravda s odkazem na dva své zdroje uvádí, že se jednalo o střelu Neptun a za útokem stojí ukrajinské námořnictvo. Vedení Ukrajinských obranných sil se k celé akci zatím nevyjádřilo.

Podle ruských úřadů se trajekt potopil. „Na místě byly nainstalovány zábrany, aby se znečištění palivem dál nešířilo, hladina byla ošetřena. V tuto chvíli je zachráněno 17 členů posádky. Pátrání po ostatních pokračuje, je nutné najít ještě dva lidi,“ napsal na sociální síti gubernátor Krasnodarského kraje Veniamin Kondraťjev.

Další potupa pro Rusy. Ukrajinci poslali na dno ponorku Rostov na Donu

Válka na Ukrajině

Úřady podle agentury TASS na půldruhé hodiny uzavřely provoz na Krymském mostě, který spojuje pevninské Rusko s okupovaným ukrajinským poloostrovem Krym. Na půl hodiny byla přerušena i námořní doprava v zálivu u Sevastopolu. Příčinu úřady neuvedly.

Velitelství varovalo obyvatele regionu, aby nezveřejňovali na sociálních sítích fotografie a videa, která souvisejí s fungováním protivzdušné obrany.

Přístav Kavkaz se nachází na kose Čuška vybíhající z ruského břehu do Kerčského průlivu. Trajektová přeprava z tohoto přístavu spojuje ruský Krasnodarský kraj s okupovaným ukrajinským Krymem.

Ukrajinci mají v Kurské oblasti nezvykle vysoké ztráty. Risk se i tak může vyplatit

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám