Hlavní obsah

Postup schválený Kremlem. Kyjev zveřejnil záběry další vraždy vzdávajících se ukrajinských vojáků

Pokrovsk

Vojáci vystupují a klopýtají doprostřed prašné cesty, pak si klekají na kolena, ruce položené na hlavě. O pár sekund později záběry z ukrajinského dronu ukazují tytéž vojáky, jak nehybně leží tváří obrácenou k zemi, zatímco kolem je zvířený prach. Tak popisuje stanice CNN záběry, které podle ní ukazují zastřelení vzdávajících se příslušníků ukrajinské armády ruskými vojáky.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinské zákopy u Pokrovska. Ilustrační foto

Článek

Incident, který se podle zdrojů americké stanice odehrál u východoukrajinského města Pokrovsk poté, co ruská armáda zaútočila na zákopy ukrajinských obránců, je podle představitelů Kyjeva jedním z množství případů, kdy ruští vojáci nelítostně zavraždili kapitulující příslušníky ukrajinských sil.

Zdroje z ukrajinské vojenské rozvědky poskytly americké stanici seznam 15 takových případů od loňského listopadu - většina z nich je doplněna o video nebo audio záznamy z dronů, podotýká CNN.

28 takových incidentů

Ukrajinský generální prokurátor Andrij Kostin pak stanici řekl, že jeho úřad vyšetřuje 28 takových incidentů od začátku války, při kterých zemřelo nejméně 62 ukrajinských vojáků.

Složili zbraně, přesto byli cynicky zastřeleni. Ukrajinský prokurátor vyšetřuje záběry z děsivého videa

Válka na Ukrajině

„Pokud se váleční zajatci vzdají, pokud prokážou, že se vzdávají, pokud nemají v rukou zbraně, pak je blesková poprava válečným zločinem,“ řekl s tím, že podle něj je tento postup ruských vojáků schválený přímo Kremlem.

Dodal, že vzdávající se ukrajinské vojáky vraždily různé ruské jednotky v různých částech Ukrajiny. Není to přitom zdaleka poprvé, co se takové zprávy objevují.

Americká stanice například zmiňuje videozáběry z dronu, které dříve zveřejnila jedna z ukrajinských jednotek bojujících u města Toreck. Ty zachycují tři vojáky, kteří vycházejí z budovy s rukama nad hlavou a následně jsou zastřeleni.

CNN zmiňuje také další video z dronu, které mělo být nahráno v květnu u východoukrajinské vesnice Robotyne.

Ruští vojáci po dobytí zákopu obránců nařídili třem ukrajinským vojákům, aby si lehli obličejem dolů. Zvuková nahrávka poskytnutá ukrajinskou rozvědkou má zachycovat i příkaz k zastřelení ležících vojáků. Videozáběry ukazují, že jakmile trojice vojáků vyjde ze zákopů a leží na zemi, jejich protivníci začínají střílet.

Zpívali špatně sovětskou hymnu. Video trýznění ukrajinských zajatců bude řešit OSN

Evropa

Někteří zajatí ruští vojáci už kvůli obvinění z vražd kapitulujících ukrajinských vojáků skončili před ukrajinskými soudy. V Záporoží tak například soudí Dmitrije Kurašova. Jako člen ruské trestanecké jednotky Storm-V u vesnice Prjutne měl zabít ukrajinského vojáka, který před ním složil zbraň a dal ruce nad hlavu.

Složité dilema

Ukrajinský představitel, který CNN poskytl dronové záběry od Pokrovska, pak řekl, že jen jeho jednotka ví o mnoha podobných případech na frontě, které nebyly zveřejněny ani vyšetřeny.

Podle americké stanice staví tyto případy ukrajinské vedení před složité dilema - záběry na jednu stranu ukazují ruskou brutalitu, na druhou stranu mohou dál narušit už tak podlomenou morálku ukrajinské armády.

Konkrétně u Pokrovska se Ukrajincům stále nedaří zastavit ruský postup, nic na tom dosud nezměnila ani překvapivá pokračující ukrajinská protiinvaze do ruské Kurské oblasti.

Zvláštní zpravodaj OSN Morris Tidball-Binz navštívil letos v květnu Ukrajinu i proto, aby prozkoumal zprávy o vraždách kapitulujících vojáků. „Vraždy jsou jednotlivě válečné zločiny,“ řekl CNN zdroj blízký vyšetřování OSN. „Dohromady by ale mohly představovat zločiny proti lidskosti,“ dodal.

Ruští vojáci podle Kyjeva zastřelili ukrajinské válečné zajatce. Armáda zveřejnila video

Válka na Ukrajině

Související články

Výběr článků

Načítám