Hlavní obsah

Postříleli celou rodinu včetně dětí. Rusové soudí své vojáky za vraždu na Ukrajině

V ruském Rostově na Donu na západě Ruska ve čtvrtek začal soud se dvěma ruskými vojáky, kteří měli podle vyšetřovatelů loni v říjnu v okupovaném ukrajinském městě Volnovacha postřílet devět členů jedné rodiny včetně dvou dětí: čtyřletého chlapce a devítileté dívky. Informuje o tom ruský list Kommersant, podle něhož oběma vojákům hrozí doživotí.

Foto: Profimedia.cz

Budova soudu v Rostově na Donu. Ilustrační foto

Článek

Případem se zabývá vojenský soud, který z procesu vyloučil veřejnost i média a věc projednává za zavřenými dveřmi.

Obžalovanými vojáky jsou osmadvacetiletý Stanislav Rau a jednadvacetiletý Anton Sopov. Oba pocházejí z ruského Dálného východu. Pro Sopova se nejedná o první delikt, loni v únoru ho soud odsoudil za šikanu jiného vojáka. List Kommersant uvedl, že mu způsobil „středně těžkou újmu na zdraví“.

Oběťmi jsou 53letý otec Eduard Kapkanec, matka Taťána, jejich dva dospělí synové s manželkami, devítiletá vnučka, čtyřletý vnuk a také další příbuzný rodiny. Vojáci měli být vybaveni zbraněmi s tlumičem. Podle sousedů z místa činu odjeli na terénních motocyklech.

Ruským úřadům se oba muže podařilo vystopovat pomocí záběrů z kamer v ulicích. Ruský list uvedl, že vyšetřovatelé původně pracovali s verzí, že motivem obou vojáků byla snaha dostat se k vodce na území „speciální vojenské operace“, tedy na Ukrajině.

Vojenský soud bude případ projednávat za zavřenými dveřmi. Poté, co s oběma obžalovanými hovořili jejich obhájci, požádali soud, aby ze síně vykázal všechny novináře. To stejné požadoval také prokurátor, podle něhož je případ citlivý, protože se podle něho ve spisu nachází „služební tajemství“, jako je poloha ruských vojsk na Ukrajině. Soud oběma žádostem vyhověl.

Kyjev chce s Moskvou měnit odsouzené za kolaboraci za zadržované Ukrajince

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám