Hlavní obsah

Porazit Rusko může i malá země, říká estonský ministr

Na útok Ruska na NATO musíme být připraveni, uvedl estonský ministr obrany Hanno Pevkur v nově zveřejněném rozhovoru pro server Evropejska pravda. Estonsko je dle něj spolu s dalšími státy, jež s Ruskem a Běloruskem sdílejí hranici, mezi těmi nejohroženějšími evropskými zeměmi. Připomněl však také, že Estonci již jednou ve svých dějinách Rusko porazili.

Foto: Profimedia.cz

Estonský ministr obrany Hanno Pevkur

Článek

„Útok Ruska na NATO nemůžeme vyloučit. Musíme na něj být připraveni, protože jsme jej už viděli. Viděli jsme drony překračující rumunské hranice. Viděli jsme raketu v Polsku. Nebyly to útoky na NATO, stále byly mířené na Ukrajinu, ale musíme být připraveni. Na to, co by Putin mohl nebo nemohl udělat, až tak nehledím. Je hrozba,“ řekl v rozhovoru poskytnutém během konference GLOBSEC v Praze.

Pevkur se estonským ministrem obrany stal v létě 2022 a od té doby ze své pozice udržuje silnou podporu napadené Ukrajině. Ta od Estonska obdržela jeho kompletní arzenál houfnic ráže 155 mm, a to i přesto, že Estonsko patří k členům NATO, kteří jsou ze strany Ruska potenciálně nejohroženější.

„Samozřejmě že země, jež s Ruskem sdílejí hranici, jsou nejohroženější. Finsko, Estonsko, Lotyšsko. Litva má Kaliningrad. A také je tu Bělorusko. Víme, že mezi Ruskem a Běloruskem není rozdíl, takže je ohroženo i Polsko,“ vyjmenoval ministr.

Zároveň uvedl, že je možné Rusko porazit, a poznamenal, že Estonsku se to už jednou v dějinách povedlo. „Když se vrátím sto let k estonské válce za nezávislost (1918–1920). Když začala, měli jsme v armádě jen dva tisíce mužů, a ne všichni měli pušku. Ale tu válku s Ruskem jsme vyhráli. To ukazuje, že i malá země může Rusko porazit, když bojuje za svou svobodu, nezávislost a územní integritu,“ řekl Pevkur.

Ruská jednotka stojící za výbuchem ve Vrběticích páchá hackerské útoky po celém Západu

Evropa

Výběr článků

Načítám