Hlavní obsah

Polsko: Už jsme dali Kyjevu, co jsme mohli

Polsko dosud darovalo Ukrajině vše, co mohlo, prohlásil polský ministr obrany a místopředseda vlády Władysław Kosiniak-Kamysz. Učinil tak v reakci na slova ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, který v úterý uvedl, že polská vojenská pomoc jeho zemi v poslední době mírně zeslábla.

Foto: Profimedia.cz

MiG-29 polského letectva

Článek

Podle polské agentury PAP Kosiniak-Kamysz připustil, že ukrajinskému prezidentovi rozumí. „Nepřekvapuje mě, že Volodymyr Zelenskyj žádá o další pomoc, protože to je jeho role. Ale naší úlohou je činit rozhodnutí v souladu se zájmy polského státu,“ řekl.

Zelenskyj v úterý připomněl, že Varšava významně podporuje Ukrajinu od prvních dnů rozsáhlé ruské invaze do jeho země. A v této souvislosti poukázal na to, že Polsko stále má letadla, která by mohla posílit ukrajinskou obranyschopnost. „Existují specifické problémy. Opravdu potřebujeme vaše migy (MiG-29),“ apeloval Zelenskyj.

Na dotaz médií, zda by Polsko bylo ochotno darovat migy, až dostane objednané F-35, jak dříve zmínil premiér Donald Tusk, Kosiniak-Kamysz odpověděl, že taková rozhodnutí mohou padnout až poté, co nové stroje skutečně posílí polské letectvo. Zmíněné migy Polsko stále používá k ochraně svého vzdušného prostoru.

Na sestřelování raket nad Ukrajinou v NATO není shoda

Zelenskyj přitom zmínil další citlivou záležitost, o níž Kyjev a Varšava jednají - jde o teoretickou schopnost polských sil sestřelovat ruské rakety a útočné drony nad oblastí západní Ukrajiny.

„Mnohokrát jsme o tom mluvili a vyžaduje to, jak jsem pochopil, podporu několika zemí,“ uvedl ukrajinský prezident.

Tato eventualita je obsažena také v uzavřené dvoustranné bezpečnostní dohodě mezi Polskem a Ukrajinou. Podle jejího textu zveřejněného ukrajinskou prezidentskou kanceláří, z něhož citoval list Jevropejska pravda, dokument „stanoví možnost zachycení raket a dronů ve vzdušném prostoru naší země (Ukrajiny) vypálených směrem do Polska“.

Podle polského ministra v Severoatlantické alianci panuje ohledně této otázky velká skepse. „A žádná země nebude činit takové rozhodnutí sama. Nezaznamenal jsem v NATO žádné příznivce, kteří by toto rozhodnutí učinili,“ citovala PAP místopředsedu polské vlády.

Po ruském útoku na Ukrajinu vletěl na polské území neznámý objekt

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám