Hlavní obsah

Podpořte Ukrajinu v útocích na území Ruska, zaznívá na adresu USA

Americký Helsinský výbor vyzval Washington, aby podpořil ukrajinskou armádu v útocích na ruské jednotky na území Ruské federace, které jsou zapojené do ofenzivy na severu Charkovské oblasti. Podle něj by se neměly označovat jako útočné, ale obranné.

Foto: ČTK/AP

Rakety ATACMS připravené k naložení

Článek

„Aktuální postup Ruska na Charkov ohrožuje životy víc než milionu civilistů a oslabuje schopnosti ukrajinské obrany. Spojené státy musejí nejen umožnit ukrajinským ozbrojeným silám útočit na síly Ruské federace, ale povzbuzovat je k tomu,“ uvedla americká Helsinská komise.

„Ukrajinská operace s cílem zasáhnout systémy v Rusku, které přímo podporují ruskou pozemní operaci na severu Charkovské oblasti, by byla ze své podstaty defenzivní a označovat ji za útočnou by bylo nepřesné,“ uvedl Institut pro studium války.

„Americká omezení vytvořila bezpečný přístav pro ruské jednotky na území Ruské federace u hranic s Ukrajinou. Tato americká politika vážně poškodila ukrajinskou schopnost se bránit ruským útočným operacím na severu Charkovské oblasti,“ dodal Institut. Rusku to umožnilo podnikat raketové a letecké útoky na ukrajinské pozice a vesnice.

Mezinárodní právo to umožňuje, řekl v podcastu Zbytečná válka expert na humanitární právo Petr Stejskal.

Genocida? Expert vidí úmysly spíš u Hamásu než u Izraele

Zbytečná válka

Tlak Ukrajiny

Ukrajina v souvislosti s ruskou ofenzivou na severu Charkovské oblasti naléhala na představitele Spojených států, aby umožnili používat americké zbraně i k útokům na území Ruské federace, uvedl v úterý server Politico. „Hlavním problémem je právě politika Bílého domu, která omezuje naše schopnosti,“ řekl v úterý při návštěvě Spojených států předseda vládnoucí ukrajinské strany Služebník lidu David Arachmija.

Ukrajina dostávala západní zbraně za podmínky, že je nepoužije pro útoky na území Ruské federace. Mohla je nasadit pouze k útokům na Ruskem okupovaných územích Ukrajiny včetně Krymu. Ukrajina sice útočila i na cíle na území Ruska, ale pouze zbraněmi, které si sama vyráběla nebo je měla v arzenálech.

Zesílené útoky Ruska na Ukrajinu vedly Západ k tomu, že ruší omezení spojená s dodávkami západních zbraní. Americký ministr zahraničí Antony Blinken řekl při středeční návštěvě Kyjeva, že je na Ukrajině, jak tyto zbraně použije: „My jsme neumožňovali ani nepovzbuzovali k útokům mimo Ukrajinu, ale nakonec musí sama Ukrajina rozhodnout, jak povede tuto válku.“ To je výrazná změna postoje.

Podobně se už dříve vyjádřil Londýn, když oznámil další dodávky střel s plochou dráhou letu Storm Shadow.

Lotyšské ministerstvo zahraničí už 1. května sdělilo, že Ukrajina dostala od některých svých partnerů americké zbraně, které může použít i pro útoky na území ruské federace. Tehdy ještě neprobíhala ruská ofenziva u Charkova, ale Rusko zesílilo útoky na ukrajinskou energetickou síť a postupovalo dál za Avdijivku.

Cameron nevyloučil použití britských zbraní k ukrajinským útokům na ruské území

Evropa

Výběr článků

Načítám