Hlavní obsah

Operace Kursk: Budeme pokračovat, říká plukovník ukrajinské rozvědky

Kurská operace byla pro Rusko absolutním překvapením a to je ve válce jeden z hlavních faktorů, kterého je ale kvůli technickým prostředkům téměř nemožné dosáhnout, prohlásil plukovník ukrajinské civilní kontrarozvědky a poslanec branného výboru Roman Kostenko. Operace Kursk podle něj navíc pomohla ke zvýšení morálky v ukrajinské armádě. V rozhovoru pro web Ukrajinska pravda Kostenko dokonce naznačil, že podobné akce budou pokračovat.

Foto: Novinky, Mapy.cz

Ukrajinský postup na ruském území

Článek

„Podívejte se teď, je vidět, jak ukrajinský duch stoupá. Ukázali jsme, že jsme schopni a budeme takové operace provádět. Už teď je úspěch, že jsme takto pracovali a pracujeme. A možná se v blízké budoucnosti objeví další směry,“ řekl Kostenko.

Připustil, že vpád na území nepřítele byl obtížný úkol. „Uskutečnil se navzdory tomu, že naši partneři nám zakázali útočit na Rusko. Nejvyšší velení naší armády se rozhodlo vtrhnout na území nepřítele,“ uvedl Kostenko v rozhovoru pro deník Ukrajinska pravda. Přiznal, že před touto akcí se uskutečnily malé operace na území Ruska, kterých se účastnili ruští dobrovolníci. „Nyní se útoku účastní i naše bojové brigády,“ dodal.

Ukrajinští vojáci podle jeho slov obsadili více než 20 osad, stále je drží a „jejich postup pokračuje“.

Foto: Profimedia.cz

Roman Kostenko

Vyhodnotit a vyhnat, rozhodl Putin o reakci na ukrajinský útok na Kurskou oblast

Evropa

Kursk je o asymetrických akcích

Kostenko poznamenal, že akce Kursk je o asymetrických akcích. „Pokud bychom tyto jednotky jednoduše poslali do míst, kde se odehrávají těžké boje, ve skutečnosti by tam prováděli symetrické akce. A tak máme 350 kilometrů čtverečních území, které jsme obsadili za jeden den,“ zdůraznil.

Rusové se podle něj už měsíce snaží taková území dobýt, ale nedaří se jim to. Od začátku ofenzivy zaznamenali určité úspěchy, ale nasadili desítky tisíc svých vojáků a zničili techniku. „Uvidíme, jak to bude pokračovat a zda bude možné dostat ruské jednotky z důležitých oblastí. Ale už vidíme, že nepřítel má problémy se svými ozbrojenými silami, se svými zálohami,“ řekl Kostenko.

Ukrajinští vojáci mají pod kontrolou přibližně 1000 kilometrů čtverečních ruské Kurské oblasti, uvedl velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj. To je zhruba dvakrát více, než činí rozloha Prahy, která má 496 kilometrů čtverečních. Podle ISW je však toto číslo poněkud nadsazené.

Rusové horečnatě verbují obyvatele Kurské oblasti

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám