Hlavní obsah

Pentagon: Rusko přišlo už o 600 tisíc vojáků. Největší ztráty má teď

Ukrajinci způsobili od zahájení ruské invaze v únoru 2024 agresorovi velké ztráty nejen na technice, ale i na lidské síle. Vysoký představitel americké armády 9. října uvedl, že zabitých či zraněných je na ruské straně přes 600 000. 

Foto: Profimedia.cz

Pohřeb ruského válečného reportéra v Jekatěrinburgu

Článek

Vyjádření na svých stránkách přineslo americké ministerstvo obrany. Nejhorší byl pro Rusy poslední měsíc války, uvedl Pentagon: „Ruské síly utrpěly v akci více ztrát jak co do zabitých, tak co do zraněných než v jakémkoli jiném měsíci války. Ruské ztráty v počtu mrtvých a zraněných už v prvním roce války překročily všechny ruské a sovětské ztráty ve všech ostatních konfliktech od konce druhé světové války sečtené dohromady.“

Počet více než 600 000 obětí, zraněných a zabitých dohromady, výrazně přesahuje dosavadní odhady. Americké tajné služby uváděly v prosinci 2023 podle Reuters, že Rusové přišli o 315 000 vojáků, tedy o 90 procent stavu ze začátku invaze.

Britské ministerstvo obrany odhadlo v květnu 2024 ruské ztráty na 465 tisíc, přičemž denní ruské ztráty v květnu přesahovaly tisícovku.

Ruské ztráty na Ukrajině jsou ohromující. Putinovi je to jedno

Válka na Ukrajině

Velké ztráty na moři, staré tanky v akci

Americký představitel také uvedl, že Ukrajinci Rusům potopili, zničili či poškodily nejméně 32 středních a velkých lodí operujících v Černém moři. Připomněl, že to donutilo Rusy stáhnout své lodě ze základen na Krymu.

Ukrajinci také okupantům zničili více než dvě třetiny předválečného stavu tanků, což donutilo ruského prezidenta Vladimira Putina vybavit frontové síly zbraněmi ze zásob ze sovětské doby.

Nejmenovaný představitel upozornil, že ani jedna ze stran konfliktu nezměnila svou strategii. Rusko vrhá ve východních oblastech Ukrajiny vojáky do bojů v rámci strategie opotřebovávací války, které má vyčerpat zdroje protivníka. „Ukrajinci budují silnou obranu jak na za zemi, tak i pro ochranu vzdušného prostoru.“

Rusové při postupu přes Avdijivku na Pokrovsk ztratili přes 1600 obrněnců

Válka na Ukrajině

Za bojiště, kde se nejvíce bojuje, označil ruskou Kurskou oblast a ukrajinskou Doněckou oblast. „V Kurské se Rusové pokoušejí o omezené protiútoky, které však nepřinášejí výsledek,“ poznamenal.

V Doněcké oblasti Rusové dosáhli během léta jistých zisků, jejich postup se ale zpomalil. Nyní se ovšem přiblížili ke Kurachove, Pokrovsku a bojuje se v ulicích Torecku.

Ruská armáda vstoupila do Torecku

Válka na Ukrajině

Ukrajinské útoky drony

„Co se týká útoků do velké vzdálenosti, viděli jsme nějaké úspěšné ukrajinské útoky drony na sklady munice v Rusku. Také jsme viděli útoky na sklady paliv na Krymu. Domníváme, se, že to bude mít dopad na bojišti,“ dodal americký představitel.

Ukrajinská tajná služba SBU 9. října oznámila, že se v Okťabrském v Krasnodarském kraji podařilo zasáhnout sklad, kde bylo uloženo 400 dronů šáhid. Tyto drony Rusko využívá k útokům na Ukrajinu.

Ve skladu po ukrajinském útoku propukl silný požár. Představitelé ruského Krasnodarského kraje 9. října sdělili, že bylo u Okťabrského poškozeno několik domů a nespecifikované sklady, napsal Institut pro studium války.

Ruské jednotky zrychlují postup. Než přijde rasputica

Válka na Ukrajině

Ukrajinský generální štáb 10. října popsal, že se jednotkám s drony podařilo zasáhnout muniční sklad na letecké základně Chanskaja v Adygejské autonomní republice, která slouží bombardérům Su-34 a víceúčelovým bojovým letadlům rodiny Su-27 k dotankování při útocích na Ukrajinu. Podle ukrajinského kanálu Suspilne tam bylo 57 letadel a vrtulníků, ale není jasné, zda bylo některé zasaženo.

U ruských vzdušných útoků, které se zaměřují na infrastrukturu, vyzdvihl americký představitel úsilí ukrajinské protivzdušné obrany: „Je to tvrdý boj s velkým počtem útoků přicházejících každý den z Ruska, ale Ukrajinci odvádějí dobrou práci při obraně své kritické infrastruktury a fontových linií. Samozřejmě pečlivě sledujeme zásoby zbraní, které si musejí sami bránit, a pracujeme s našimi politickými protějšky na tom, aby zkusili zvýšit zásoby (zbraní protivzdušné obrany), které mají k dispozici.“

Ruské ztráty na frontě dosáhly dosavadního maxima, uvedla britská rozvědka

Válka na Ukrajině

Půl milionu. Kyjev spočítal Kremlu ruské ztráty

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám