Hlavní obsah

Otevřený Lukašenko: Potvrdí-li se vojáci KLDR na Ukrajině, NATO bude mít záminku zakročit

Pokud by se na Ukrajině objevili po boku ruských vojáků Severokorejci, mělo by NATO důvod zakročit. V rozhovoru pro BBC to přiznal běloruský vůdce Alexandr Lukašenko, který nicméně uvedl, že je přesvědčen o tom, že šéf Kremlu Vladimir Putin by nikdy žádnou zemi do zapojení do „speciální operace“ na Ukrajině nenutil.

Foto: Evgenia Novozhenina, ČTK/AP

Běloruský diktátor Alexandr Lukašenko v Kremlu, 8. května 2024

Článek

„Jak znám Putinův charakter, vím, že by se nikdy nesnažil přesvědčit jinou zemi, aby se přidala k ruské speciální vojenské operaci na Ukrajině,“ odpověděl Lukašenko v reakci na tvrzení o severokorejských vojácích s tím, že podle něj je to nesmysl.

Pokud by se nicméně potvrdilo, že vojáci ze Severní Koreje opravdu posílí ruské řady, znamenalo by to eskalaci konfliktu, přiznal otevřeně běloruský vůdce.

„Bylo by to krokem k eskalaci konfliktu, pokud by ozbrojené síly jakékoliv země, dokonce i Běloruska, byly na kontaktní linii,“ uvedl. „A proč?“ pokračoval a sám si odpověděl: „Protože vy Anglosasové byste okamžitě řekli, že se na jedné straně zapojila další země… Takže jednotky NATO by byly rozmístěny na Ukrajině,“ uvedl v rozhovoru s reportérem britské BBC, se kterým se setkal před summitem BRICS.

Litevský ministr: Pokud jsou vojáci KLDR v Rusku, mluvme o nasazení vojsk NATO na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Zprávu o severokorejských vojácích poslaných podpořit Rusko na Ukrajině rozšířila ve středu Jižní Korea s odkazem na svou národní zpravodajskou agenturu. Důkazy o vyslaných vojácích má i americká vláda, potvrdil americký ministr obrany Lloyd Austin, nicméně účel vyslání prý zatím není jasný, napsal The Washington Post.

Američané přítomnost vojáků potvrdili

Ve středu Spojené státy varovaly, že pokud se severokorejští vojáci zapojí do bojů na Ukrajině, budou legitimním cílem. Uvedl to bezpečnostní poradce Bílého domu John Kirby. „Jestliže jsou severokorejští vojáci rozmístěni k boji proti Ukrajině, jsou legitimními cíli. Ukrajinská armáda se bude bránit severokorejské armádě, jako by se bránila proti ruské armádě,“ řekl Kirby. Severokorejci v Rusku nyní podle Američanů procházejí výcvikem.

Od začátku října do poloviny měsíce přesunula Severní Korea na východ Ruska nejméně 3000 vojáků. „Severokorejští vojáci se přesunuli z Wonsanu v Severní Koreji do ruského Vladivostoku lodí. Od té doby se severokorejští vojáci přesunuli do řady ruských výcvikových středisek na východě Ruska a aktuálně se podrobují výcviku.“

Moskva i Pchjongjang zprávy o zvýšených počtech vojáků mířících na bojiště popírají.

Severokorejci nasazení na Ukrajině budou legitimním cílem a budou umírat, uvedl Bílý dům

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám