Hlavní obsah

OSN: Dětskou nemocnici v Kyjevě zasáhla ruská střela

Kyjev

Bezprecedentně barbarský ruský útok na kyjevskou dětskou nemocnici Ochmatdyt byl s vysokou pravděpodobností způsoben zásahem ruské rakety. Toto zhodnocení v úterý vydala vedoucí mise OSN pro monitorování lidských práv s odvoláním na vlastní analýzu. Tuto verzi podporuje i fakt, že Ukrajinci nalezli zbytky ruské střely s plochou dráhou letu Ch-101, kterou zachytily také záběry sdílené na sociálních sítích. Rusko však tuto informaci odmítá.

Foto: Profimedia.cz

Snímek dětské nemocnice po ruském úderu

Článek

„Analýza videozáznamů a posouzení provedené na místě incidentu naznačují vysokou pravděpodobnost, že dětská nemocnice utrpěla přímý zásah (ruskou střelou), a nikoli poškození v důsledku zásahu protivzdušné obrany,“ uvedla vedoucí mise OSN pro monitorování lidských práv na Ukrajině Danielle Bellová, na níž odkazuje agentura Reuters.

Bellová dále uvedla, že se do nemocnice sama se svým týmem vydala. Uvedla však, že stoprocentní konečné rozhodnutí nemůže učinit, ale že „střelu s vysokou pravděpodobností odpálila Ruská federace“.

S tímto zhodnocením souhlasí i ukrajinská Služba bezpečnosti (SBU), která na místě dopadu nalezla trosky ruské střely s plochou dráhou letu Ch-101. „Na místě tragédie byly nalezeny důkazy: fragmenty zadní části těla střely Ch-101 s jejím výrobním číslem a také výškové kormidlo,“ uvedla Služba bezpečnosti na webu, která zároveň zveřejnila fotografické důkazy trosek ruské střely.

Šlo o přímý úder. Ukrajinci mají důkazy, že na dětskou nemocnici letěla řízená střela

Válka na Ukrajině

Že za úderem stála nepoškozená ruská střela Ch-101 dokazují i záběry na sociálních sítích, které velmi zřetelně ukazují, že se skutečně jedná o ruskou střelu.

Letová dráha odpovídá konečné fázi letu

To přitom potvrdila i charitativní organizace specializující se na monitorovací a analytickou činnost Team 4 Ukraine, která snímky analyzovala.

„Ch-101 se zdá zcela v pořádku, nejsou patrné známky poškození a letová dráha odpovídá konečné fázi letu – terminálnímu manévru k zasažení cíle. Střela mírně vystoupá a následně střemhlav útočí na cíl,“ uvedla organizace na síti X.

„Rusko nikdy neútočí na civilní cíle“

Proti všem důkazům se ale staví Kreml. Podle mluvčího Dmitrije Peskova Rusko nikdy neútočí na civilní cíle a vyzval, aby se lidé řídili tím, co k útoku uvedlo ruské ministerstvo obrany, „které absolutně vylučuje, že by došlo k útokům na nějaké civilní cíle, a které uvádí, že mluvíme o pádu rakety protivzdušné obrany“.

Při ruském útoku na dětskou nemocnici zemřeli dva lidé, včetně teprve třicetileté pediatričky Světlany Lukjančukové, dalších několik desítek lidí bylo zraněno.

V úterý Rusové zaútočili také na další zdravotnické zařízení, soukromou porodnici Adonis, kde zahynulo pět zdravotníků a dva pacienti.

Bilance ruského útoku na Kyjev: Čtyři mrtvé děti

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám