Hlavní obsah

Orbán v Pekingu ujišťoval, že podporuje čínský mírový plán pro Ukrajinu

Maďarský premiér Viktor Orbán na pondělním setkání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem řekl v Pekingu, že podporuje čínský plán na urovnání ukrajinského konfliktu, napsala ruská agentura TASS.

Foto: Li Xueren, ČTK/AP

Maďarský premiér Viktor Orbán si podává ruku s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem

Článek

„Maďaři jsou mírumilovný národ. Proto stojíme na straně míru, a ne války,“ řekl Orbán podle TASSu. Orbán připomněl, že válka na sousední Ukrajině trvá dva a půl roku a po celou dobu „žije Maďarsko ve stínu války“. „Proto je pro nás důležité, že Čína vyzývá svět ke světovému míru, a ne k válce. Protože konflikt probíhá blízko Maďarska, velmi oceňujeme vaši mírovou iniciativu,“ řekl maďarský premiér čínskému prezidentovi.

Ještě před příletem do Pekingu Orbán uvedl, že Čína je klíčovou silou při vytváření podmínek pro mír v rusko-ukrajinské válce. Proto se rozhodl se setkat s prezidentem Si Ťin-pchingem v Pekingu dva měsíce po jeho návštěvě Budapešti.

Maďarsko opakovaně podpořilo vágní dvanáctibodový čínský plán z 24. února 2023, který vyzývá mimo jiné k ukončení bojů a obnovení mírových jednání a odmítá nasazení jaderných zbraní. Ukrajina ho označuje za zmrazení konfliktu.

Orbán si to vyslechl přímo od Putina. Rusko chce kus Ukrajiny

Evropa

Čínský prezident řekl podle TASSu, že „Čína aktivně pracuje pro mír a usnadňuje jednání tím, že povzbuzuje a podporuje veškeré snahy zaměřené na nalezení mírového řešení krize.“

„Mezinárodní společenství by mělo vytvořit podmínky a asistovat oběma stranám při obnovení přímého dialogu a rozhovoru. Příměří bude možné pouze tehdy, když všechny hlavní mocnosti ukážou pozitivní energii namísto negativní,“ zdůraznil Si Ťin-pching podle čínské televize.

Orbán se bojí eskalace bojů. Kde je pravda, neřeší

Orbán v rozhovoru pro deník Bild zveřejněný v pondělí, varoval před další eskalací konfliktu. „V příštích měsících bude situace na frontě horší. Příští dva tři měsíce budou brutálnější. Je tu více zbraní a Rusové jsou odhodlanější, takže síla konfrontace, počty mrtvých, počty obětí budou taky brutálnější než za posledních sedm měsíců, ačkoli předcházející období bylo taky brutální. Měl jsem možnost mluvit s ukrajinským a ruským prezidentem, příští dva nebo tři měsíce budou mnohem brutálnější, než si myslíme,“ vykresluje Orbán neradostné vyhlídky.

Proto je podle Orbána správná doba přejít „od válečné politiky k mírové“. Neřeší přitom, na čí straně je pravda: „Nehádám se o tom, kdo má pravdu a kdo ne. Mým cílem je mír a klid zbraní.“

Maďarský premiér řekl už na konci června, že míní jednat o válce s hlavními protagonisty konfliktu, tedy s Ruskem, Ukrajinou, Čínou, USA a EU. Na Ukrajině a v Rusku už byl.

Jeho iniciativu však nepodporuje EU, která dala jasně najevo, že nejedná jménem unie.

Orbán to z Evropy schytává za cestu za Putinem. Kreténi, reaguje Medvěděv

Evropa

Výběr článků

Načítám