Hlavní obsah

Operace v Kurské oblasti: Cíl je destabilizace Ruska, řekl ukrajinský činitel

Účelem vpádu ukrajinských jednotek do ruské příhraniční Kurské oblasti je destabilizovat situaci v Rusku a „roztáhnout pozice nepřítele“. Akce se účastní tisíce ukrajinských vojáků. V rozhovoru s agenturou AFP to řekl nejmenovaný, vysoce postavený ukrajinský bezpečnostní činitel.

Zasažená budova v Kurské oblastiVideo: Reuters

Článek

„Jsme v ofenzivě. Cílem je roztáhnout pozice nepřítele, způsobit mu maximální ztráty, destabilizovat situaci v Rusku - protože není schopno chránit své vlastní hranice - a přenést válku na ruské území,“ uvedl činitel, který s AFP hovořil pod podmínkou zachování anonymity.

Ve středu ruská armáda uvedla, že Ukrajina do svého vpádu na ruské území zapojila na tisíc vojáků, což je operace bezprecedentního rozsahu. Podle ukrajinského činitele je však ukrajinských vojáků v Kurské oblasti „mnohem víc“, počet odhadl na „tisíce“.

Magazín Forbes dříve odhadl počet ukrajinských vojáků v Kurské oblasti na šest tisíc s tím, že do celé operace je v širším okolí zapojeno až 10 tisíc ukrajinských vojáků.

Rusko přiznalo postup ukrajinských jednotek hluboko do Kurské oblasti

Válka na Ukrajině

Foto: Russian Defence Ministry, Reuters

Pálící ukrajinský tank v Kurské oblasti na snímku ruského ministerstva obrany

Ukrajinské úřady o ofenzivě, která patrně zaskočila Kreml a umožnila Ukrajincům proniknout podle analytiků nejméně patnáct kilometrů hluboko na ruské území, několik dní téměř úplně mlčely. Poprvé ji v sobotu připustil prezident Volodymyr Zelenskyj, když řekl, že Kyjev se snaží „přenést válku“ do Ruska.

Ukrajinský činitel, s nímž AFP hovořila v sobotu večer, tvrdí, že útok povzbudil morálku ukrajinské společnosti a armády, vyčerpané dvěma a půl lety rozsáhlé ruské invaze.

„Byla to velmi dobrá operace“, která „zaskočila Rusy“ a „skutečně povzbudila naši morálku, morálku ukrajinské armády, státu a společnosti“, uvedl. Po měsících ústupu na východní frontě se podle něj ukázalo, že „můžeme útočit a postupovat“.

Zničený ruský konvoj v Kurské oblasti natočil místní obyvatel. Přišla si pro něj FSB

Válka na Ukrajině
Foto: Profimedia.cz

Následky vzdušného úderu v ruském městě Kursk

Zdroj AFP připustil, že vpád do Kurské oblasti prozatím zásadněji neoslabil ruskou ofenzívu na východě Ukrajiny, kde větší a lépe vyzbrojené jednotky Kremlu již několik měsíců postupně pomalu zabírají ukrajinské území.

„Situace se v zásadě nezměnila. Jejich tlak na východě pokračuje, své jednotky z této oblasti nestáhnou,“ řekl ukrajinský představitel s tím, že ale intenzita ruských útoků na východě přece jen „trochu poklesla“.

Řekl také, že Ukrajina při svém vpádu do Ruska dodržuje mezinárodní humanitární právo. „Je velmi důležité, že Ukrajina neporušuje žádnou konvenci, přísně dodržujeme humanitární právo: nepopravujeme zajatce, neznásilňujeme ženy, nedrancujeme,“ řekl ukrajinský činitel.

Ruské tanky v Kurské oblastiVideo: Reuters

„Buča, Irpiň, nic z toho se nestalo a nic z toho se nestane,“ dodal s odkazem na zvěrstva ve dvojici ukrajinských měst v Kyjevské oblasti z počátku roku 2022, která jsou přičítána ruským okupačním jednotkám.

Ukrajinský činitel také řekl, že Kyjev nemá v plánu anektovat ruské území, které momentálně ovládá. „Není žádný plán na anexi… Pracujeme v přísném souladu s mezinárodním právem,“ řekl.

Na otázku, zda bylo cílem dobytí jaderné elektrárny Kursk poblíž hranic, činitel odvětil: „Uvidíme, jak se bude operace Kursk vyvíjet. Rozhodně nezpůsobíme problémy jaderné bezpečnosti. To můžeme zaručit,“ dodal.

Ukrajinská armáda zahájila operaci v ruské Kurské oblasti v úterý, kdy překročila hranice. Od té doby v místě stále probíhají boje. „Zatímco se zdá, že ruské síly zastavily počáteční rychlý postup kyjevských jednotek do Kurské oblasti, obě strany přes noc pokračovaly v palbě,“ hlásil v neděli ráno exilový ruský web The Moscow Times.

Sestřelená ukrajinská raketa zranila v Kursku 13 lidí, řekl gubernátor

Válka na Ukrajině
Foto: ISW

Ukrajinský postup na ruské území na mapě ISW

Výběr článků

Načítám