Hlavní obsah

Nízký průlet a exploze. Ukrajinci se radují ze zásahu ruského území francouzskými pumami

Bělgorod/Čauda

Shození dvou naváděných pum AASM-250 francouzské provenience z letounu MiG-29 ukrajinské armády na pozice ruské armády v ruském příhraničním regionu Bělgorod má údajně zachycovat na sociálních sítích šířící se video, na které ve čtvrtek upozornilo několik ukrajinských médií.

Ukrajinská stíhačka shazuje francouzské pumy na ruský BělgorodVideo: X/Anton Heraščenko

Článek

„Letoun se přiblíží k bodu bombardování v extrémně malé výšce, provede ‚skluz‘ a po shození provede protiraketový manévr,“ popsal záběry bývalý poradce ukrajinského ministerstva vnitra Anton Heraščenko, který záběry rovněž sdílel.

Původní zdroj videa nicméně neuvedl, zatímco zpravodajský web Censor.net sdílel jako původní odkaz ukrajinský telegramový kanál Realna Vijna.

Před poskytováním západních zbraní Ukrajině i pro útoky na ruské území několikrát varoval šéf Kremlu Vladimir Putin, podle nějž by to mohlo zažehnout globální konflikt.

Ukrajinský letoun poprvé zasáhl cíl uvnitř Ruska

Válka na Ukrajině

Tak funguje obranná válka

„Žádná ‚velká jaderná eskalace‘ nebo ‚třetí světová válka‘. Ve skutečnosti se Ukrajina brání a způsobuje, že Rusko utrpí ztráty a bude méně schopné pokračovat a eskalovat svou válku na Ukrajině. To je způsob, jakým funguje obranná válka, na rozdíl od kultu ‚hned se vzdejte, poklekněte před Putinem‘,“ napsal k tomu známý ukrajinský válečný reportér Ilja Ponomarenko, který záběry vzdušného úderu rovněž sdílel.

Foto: Profimedia.cz

AASM Hammer na letošním zbrojním veletrhu v Paříži

Ruské ani ukrajinské oficiální zdroje o tomto úderu v první chvíli oficiálně neinformovaly. Gubernátor ruské Bělgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov na platformě Telegram během čtvrtka pouze kromě několika ukrajinských dronových útoků zmiňoval také protiraketový poplach, který byl během dne vyhlášen v okolí měst Bělgorod a Šebekino.

Naváděná letecká puma vzduch–země AASM-250 je známá též jako „Hammer“. Jejich dodávku Ukrajině potvrdila francouzská vláda v lednu, o jejich prvním použití na ruské cíle (v okupované Chersonské oblasti) informovalo ukrajinské letectvo v březnu.

Putin pohrozil Německu i celému Západu. Ukrajinské použití zbraní dlouhého doletu ho dráždí

Evropa

Požár u základny na Krymu se šíří

Portál Krym.Realii mezitím ve čtvrtek na svém telegramovém účtu oznámil, že plocha požáru, který likviduje polygon se základnou na krymském mysu Čauda, odkud Rusové posílají drony útočit na Ukrajinu, se za uplynulých 24 hodin několikrát zvětšila.

Podle portálu je ze satelitních snímků vidět, že plameny už zasáhly budovy na základně.

Na mysu Čauda se podle ukrajinské vojenské rozvědky nachází několik ruských vojenských objektů. Jde o pozice pobřežní a protivzdušné obrany,

Polygon se základnou byl na konci 80. let minulého století, tedy ještě za dob Sovětského svazu, uzavřen. V roce 2016, dva roky po anexi Krymu, ruská armáda všechna vojenská zařízení na mysu znovu zprovoznila. Někdejší cvičiště nyní používá k vypouštění kamikadze dronů Šáhid iránské provenience, jimiž útočí na Ukrajinu.

Americká zbraň udeřila v Rusku. Ukrajinci po souhlasu USA dlouho nečekali

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám