Hlavní obsah

Zásadní obrat: Německo souhlasí s vývozem leopardů, a dokonce pošle Ukrajině i své vlastní

Berlín
Aktualizováno

Německo po nátlaku spojenců poskytne Ukrajině tanky Leopard 2 a Polsku či Finsku také povolí jejich reexport. Informuje o tom v úterý web deníku Spiegel. Spojené státy by pak podle deníku mohly Ukrajině dodat tanky Abrams.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Leopard 2 Bundeswehru v Münsteru

Článek

Spiegel uvedl, že Německo poskytne Ukrajině nejméně jednu tankovou rotu Leopardů 2. Jedna rota podle agentur obvykle čítá 14 tanků.

Německému rozhodnutí zřejmě předcházela intenzivní jednání se spojenci, zejména s USA. Kancléř Olaf Scholz zdůrazňoval, že poskytne tanky Ukrajině ve spolupráci s dalšími spojenci.

Deník Wall Street Journal v úterý informoval, že USA dodávku abramsů skutečně zvažují.

Biden je pod tlakem, aby poskytl Ukrajině tanky Abrams

Zahraniční

Scholz se ocitl pod tlakem spojenců i vládních partnerů. Podle Spiegelu na něj tlačili Zelení i Svobodná demokratická strana (FDP), aby Ukrajině tanky poskytl.

V mezinárodní politice vyzývaly Polsko a Finsko k tomu, aby Berlín odsouhlasil dodávku Leopardů 2, které mají Varšava a Helsinky k dispozici. Polsko i Finsko bylo připraveno tanky Ukrajině poskytnout, ale v rámci smlouvy tak nemohly učinit bez souhlasu Německa, které tanky vyrábí.

Samy o sobě tanky nestačí

Otázkou je, zda samotné tanky změní situaci na bojišti. Podle Wall Street Journal, který oslovil vojenské analytiky, se jedná o důležitý politický signál, že západní podpora Kyjevu je nadále pevná. Situace na bojišti se ale pravděpodobně příliš nezmění.

Tanky by podle expertů musely účinně spolupracovat s další technikou včetně obrněných transportérů, bojových vozidel, samohybného dělostřelectva či systémů protivzdušné obrany.

„Neexistuje žádný konkrétní zbraňový systém, který by byl řešením. Je zapotřebí vyváženost všech systémů,“ řekl minulý týden vrchní velitel spojeneckých sil NATO v Evropě Christopher Cavoli.

Kreml vyhrožuje

Kreml v úterý varoval před dalším zhoršením německo-ruských vztahů, pokud by německá vláda nechala na Ukrajinu dodat tanky Leopard 2. „Takové dodávky nevěstí pro budoucnost vzájemných vztahů nic dobrého,“ uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Moskva Západ za dodávky zbraní na Ukrajinu dlouhodobě kritizuje. Tvrdí, že tím konflikt eskaluje. Peskov ale minulý týden uvedl, že ani německé tanky Leopard 2 nemohou Rusku zabránit v dosažení jeho válečných cílů a podle jeho slov jen prodlouží utrpení civilistů.

Ukrajina naopak doufá, že tanky Leopard 2 pomohou její armádě prolomit ruské linie a dobýt zpět ztracená území.

Moskva varuje Berlín před dodáním leopardů na Ukrajinu

Zahraniční
Související témata:

Výběr článků

Načítám