Hlavní obsah

Německo nebude financovat další pomoc Ukrajině, využije zmražené ruské zdroje

Kvůli napnutým jednáním o rozpočtu už německá vláda nebude financovat novou pomoc Ukrajině, jelikož vládou nově schválené limity pro pomoc pro roky 2024 a 2025 už byly překročeny. Neznamená to však, že by k žádné pomoci nedošlo. Německo chce využít zmražené ruské zdroje, jak se na tom již před časem dohodla Evropská unie.

Foto: Albert P Hannes, ČTK

Německý kancléř Olaf Scholz

Článek

Německá média v posledních dnech informovala o tvrdých vyjednáváních vládní koalice sociálních demokratů, liberální FDP a Zelených o rozpočtovém rámci pro příští roky. Lindner dlouhodobě prosazoval, aby se i nadále dodržovala takzvaná dluhová brzda a zároveň, aby se nezvyšovaly daně.

Na přání kancléře Olafa Scholze se už nemají schvalovat nové žádosti. Ministr financí Christian Lindner (FDP) to tlumočil 5. srpna v dopise ministru obrany Borisi Pistoriusovi a ministryni zahraničí Annaleně Baerbockové, uvedl server veřejnoprávní ARD. Podle dopisu mohou být „nová opatření“ přijata, pouze pokud na ně byly zajištěny prostředky v rozpočtech na letošní a příští rok.

Pošleme ukrajinské uprchlíky zpět do války, zní v Německu

Evropa

Zmrazení pomoci tak platí okamžitě, protože maximální limit čtyř miliard eur (100,78 miliardy Kč) na příští rok už byl teď překročen. Na letošní rok jsou potom na vojenskou pomoc Ukrajině vyčleněny prostředky ve výši přibližně osm miliard eur (201,57 miliardy Kč). Uvedl to web německého deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) s odvoláním na vládní dokumenty, e-maily a zdroje z jednání za zavřenými dveřmi.

Němci tak například kvůli chybějícím financím nemohou předat další dostupný systém protivzdušné obrany IRIS-T, kterých Ukrajině dodali v minulosti už několik. FAZ to potvrdili členové rozpočtového výboru Spolkového sněmu Andreas Schwarz z vládní Sociálnědemokratické strany a Ingo Gädechens z opoziční Křesťanskodemokratické unie (CDU).

Ruské miliardy

Neznamená to však, že by Německo již Ukrajině pomoc neposlalo. V dopise Lindner uvedl, že financování by mělo pocházet ze zmražených ruských zdrojů. O tom se Německo a další země G7 předběžně dohodly již v červnu.

Jak uvedl server Politico, podle USA západní země zmrazily Rusku zdroje v hodnotě zhruba 300 miliard dolarů (zhruba 6,8 bilionu korun). Cílem bylo zajistit z těchto zdrojů půjčku Ukrajině v hodnotě 50 miliard dolarů (1,1 bilionu korun).

Jednotlivé státy se ale ještě musí dohodnout na podrobnostech a technická jednání se mohou na několik měsíců protáhnout. Není tak jasné, kdy se peníze z ruských zdrojů na Ukrajinu dostanou.

Zmražené ruské miliardy půjdou na zbraně a obnovu Ukrajiny, shodly se státy EU

Domácí

Výběr článků

Načítám