Hlavní obsah

NATO přemístilo nejmodernější radarový systém k hranicím s Ukrajinou

Severoatlantická aliance přemístila z Itálie do Rumunska k hranicím s Ukrajinou nejmodernější radarový systém LANZA LTR-25, který dokáže detekovat hrozbu až na 450 kilometrů. Informoval o tom rumunský web Digi24, podle něhož se tak stalo kvůli pokračujícím ruským útokům kolem řeky Dunaj, která tvoří přirozenou hranici mezi Rumunskem a Ukrajinou.

Foto: INDRA

Radar LANZA LTR-25

Článek

„Jsem rád, že (převedení radaru) na žádost Rumunska schválili vojenští velitelé,“ sdělil v neděli rumunskému webu náměstek generálního tajemníka NATO Mircea Geoană. „Když byly napadeny dunajské přístavy na Ukrajině, muselo NATO po konzultaci s Rumunskem přijmout opatření na ochranu oblasti blízké konfliktu,“ dodal.

Geoană dále uvedl, že kvůli pokračujícím ruským útokům v okolí Dunaje existuje pro Rumunsko „problém stability“, který si žádá posílení protivzdušné obrany.

„Zatím jsem nezaznamenal, že by Rusové úmyslně útočili nebo chtěli zaútočit na rumunské území, ale to neznamená, že neexistují potenciálně nebezpečné akce,“ prohlásil.

Ukrajinci zaútočili na ruské město, kde sídlí strategické bombardéry

Válka na Ukrajině

Náměstek generálního tajemníka aliance dále uvedl, že NATO teď očekává zvýšené množství útoků na ukrajinské přístavy na Dunaji, kvůli čemuž radar na území Rumunska zůstane nejméně do února příštího roku. Radar se nachází ve vesnici Cataloi, která leží zhruba osm kilometrů jižně od přístavního města Tulcea.

Radar LANZA LTR-25 je nejmodernější radarový systém určený pro pokročilou detekci, sledování a dohled. Používá se především k zajištění komplexního situačního povědomí a ke zvýšení operačních schopností různých platforem včetně námořních plavidel a ponorek. Radar je schopný detekovat cíle, vzdušné i hladinové, do vzdálenosti až 450 kilometrů, vysvětluje Digi24.

Ruské útoky na Izmajil

Rusko se především v loňském roce soustředilo na útoky na ukrajinské přístavního město Izmajil, které leží pouhých několik stovek metrů od rumunských hranic, konkrétně malé vesnice Plauru. V několika případech ruské drony či trosky ruských dronů dopadly právě do této vesnice či jejího okolí. Naštěstí se místním obyvatelům nic nestalo.

Poslední takový incident se odehrál koncem letošního července, kdy na rumunské území během pár dní dopadly trosky hned tří ruských dronů. Rumuni kvůli tomu ve městě Tulcea a jeho okolí dvě noci po sobě museli vyhlásit letecký poplach. Bukurešť si také v souvislosti s tím předvolala na kobereček ruského velvyslance Valerije Kuzmina.

Masivní ruský útok. Celou Ukrajinou zněl letecký poplach

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám