Hlavní obsah

NATO krotí Poláky. Sestřelování raket nad Ukrajinou by vedlo k eskalaci, řekl mluvčí

Členové Severoatlantické aliance mají právo se bránit, ale pokud začnou sestřelovat ruské rakety už nad územím Ukrajiny, může to mít následky pro celou Alianci, citovala v pondělí varování mluvčího NATO španělská agentura Europa Press. Šlo o reakci na slova polského ministra zahraničí Radoslawa Sikorského, který k takovému postupu spojence naopak vyzýval.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„NATO má zodpovědnost zabránit ještě větší eskalaci války. NATO není součástí konfliktu a nestane se jeho součástí,“ cituje španělská agentura reakci mluvčího aliance, který však v textu není jmenován.

Členové NATO mají podle tohoto vyjádření právo bránit svůj vzdušný prostor, zároveň by si však prý měli být vědomi toho, že jejich akce na podporu Ukrajiny může ovlivnit celé NATO.

„Proto je nutné, aby spojenci své kroky úzce konzultovali,“ dodává mluvčí Aliance, jehož reakce si všimla i ukrajinská média.

Ruské rakety musíme sestřelovat už nad Ukrajinou. I přes nesouhlas NATO, prohlásil Sikorski

Evropa

Sikorski v pondělním rozhovoru s listem The Financial Times řekl, že země má navzdory možným námitkám jiných členů NATO „povinnost“ sestřelovat ty ruské střely, které by mohly zasáhnout její území - a to ještě dříve, než se tak skutečně stane.

„Osobně zastávám názor, že pokud jsou nepřátelské rakety na cestě do našeho vzdušného prostoru, bylo by legitimní obranou je sestřelit. Jakmile totiž překročí náš vzdušný prostor, riziko, že trosky někoho zraní, je značné,“ prohlásil v rozhovoru Sikorski. „Členství v NATO nepřebíjí odpovědnost každé země za ochranu vlastního vzdušného prostoru. Je to naše vlastní ústavní povinnost,“ dodal.

Polský ministr zahraničí v rozhovoru dále trval na tom, že Polsko mělo právo sestřelit ruský dron, který 26. srpna pronikl na polské území z toho ukrajinského. Polské úřady od té doby hledají trosky bezpilotního letounu, který se ale mohl poškozený z polského území opět otočit a vrátit se na to ukrajinské. Prozatím tedy není jasné, kde se zřítil.

Letadla NATO vzlétla kvůli ruskému útoku na Ukrajinu

Válka na Ukrajině

Související články

Výběr článků

Načítám