Hlavní obsah

Naprostá panika a chaos. Neměli jsme ani zbraně, rozprášili nás, popisují ruští vojáci vpád Ukrajinců

Rusové, kteří se v době ukrajinského vpádu nacházeli na hranicích, uvedli, že o ukrajinském útoku věděli dopředu, ale že i tak neměli zbraně a na místě zavládla naprostá panika a chaos. Informuje o tom ruský exilový list Verstka, který měl možnost s Rusy hovořit.

Foto: Viacheslav Ratynskyi, Reuters

Ukrajinský voják pózuje u ruských hranic

Článek

„Byla to zku***ná panika. Neměli jsme čím bojovat, jen velitelé měli zbraně,“ popsal pro exilový list odvedenec Alexander, který po ukrajinském útoku ze 6. srpna nemohl čtyři dny s nikým komunikovat, protože se schovával v zákopech nebo v lesích.

„Byl to zku***ný chaos. Neměli jsme vůbec žádné instrukce. Pak nám velitel družstva, smluvní pracovník, nařídil ústup. Trasa ale byla pod minometnou palbou, tak jsme šli do nějakého zku***ného lesa. Tam jsme se taky dostali pod palbu, byli jsme rozprášeni a otřeseni. O jednoho jsme přišli,“ popsal Alexander ukrajinský vpád do Kurské oblasti.

Alexander dále uvedl, že v lese následně narazili na pohraničníky, kteří byli „taky v pr*eli“, a společně se dostali do města Sudža. Odtud šli do nemocnice. Kde přesně se teď nachází, odvedenec neříká.

Rusko vycvičilo námořnictvo k útoku jadernými zbraněmi na cíle v Evropě. Ještě před invazí

Evropa

„Nechápali jsme, jak a odkud přišli. Podařilo se nám utéct, díky bohu. Bůh nás dostal pryč,“ uvedl branec Sergej ze Sibiře, jehož jméno bylo pro zachování anonymity změněno.

„Byli jsme osm kilometrů od hranic. Přiběhli jsme a řekli jsme, že přišla ukrajinská armáda. Když jsme opouštěli zákop, uslyšeli jsme střelbu. Kdo měl čas, utekl. Jak se později ukázalo, stříleli Ukrajinci. Asi polovina z nás zůstala v zákopu. Nevím o tom, že by někoho zabili. Musíme poděkovat bohu, pokud nikdo nepřišel k úhoně,“ dodal.

Několik ruských branců, se kterými list Verstka hovořil, nicméně uvedlo, že o plánovaném ukrajinském vpádu Rusové věděli.

„Všichni to věděli a všichni to viděli. Ale bylo jim to jedno,“ uvedl Alexandr z Petrohradu.

Branci na hranicích

Další dva branci, s nimiž Verstka mluvila, uvedli, že v době ukrajinského vpádu bylo na hranicích více než sto ruských branců. Dobrovolník, který vojákům připravoval obědy, uvedl, že v oblastech u Sudži bylo 15 pozic a v každé z nich byli ruští odvedenci.

Jeden z oslovených sice řekl, že při vpádu zemřel ruský voják, ruské úřady ale tuto informaci nepotvrdily. Podle exilového listu je minimálně několik vojáků v nemocnici. Velká skupina vojáků byla také evakuována na místa daleko od hranic.

„Čtyři dny strávili v zákopech společně se smluvními vojáky a pak dobrovolníci začali pomalu odvádět brance ven,“ vypráví matka jednoho z vojáků. „Nyní se nacházejí 40-60 kilometrů od hranic,“ dodala.

Celá řada ruských matek kvůli ukrajinskému vpádu kontaktovala ruské ministerstvo obrany, které matkám sdělilo, že branci „nemohou být na hranicích“. Příbuzní o některých vojácích nicméně několik dní nemají žádné zprávy a už několik dní pátrají po informacích na ruských sociálních sítích. Podle příbuzných jsou mezi odvedenci pravděpodobně i mrtví, zakončuje Verstka.

Ukrajinci tvrdí, že v současnosti kontrolují 74 ruských obcí v ruské Kurské oblasti, rozlohově to je kolem tisíce kilometrů čtverečních, píše agentura Reuters.

Ruští vojáci nemají vodu a musí filtrovat kaluže

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám